dijous, 12 de febrer del 2015

L'èxit de la reconciliació en el sistema de justícia de la revolució kurda

Un dels exemples de la revolució social kurda basada en el confederalisme democràtic és el el camp de la justícia. Els tres cantons de Síria han implementat un sistema dual. Els conflictes, inevitables en qualsevol societat humana, es ressolen en primer terme prioritzant la reconciliació. Només en el cas de que no s'arribi a un acord passen als tribunals on un/a jutge o jutgessa decideixen. El nombre de jutgesses s'ha incrementat de forma exponencial els dos darrers anys.

Un exemple d'aques model és el Comitè de Reconciliació a Koçerate (Komîteya Lihevanînê ya Herêma Koçeratê), regió de Derîk, al cantó de Cizîrê, un dels tres cantons autònoms del Kurdistan de Síria. El comitè, impulsat pel TEV-DEM (Moviment de la Societat Democràtica)  va resoldre més de 300 problemes socials molts dels quals no havien estat resolts des de fa 20 anys. Només 21 casos han estat remesos a la Cort Popular. El comitè està format per 12 persones que treballen a la casa del poble de Koçerat.

Cedaam Hisên Ibrahim, un dels membres del comitè, va assenyalar que "convidem a les parts dels casos en problemes a què s'escoltin. I també convidem a la gent que és efectiva i respectada en la societat a prendre una decisió conjunta sobre el cas ". Un altre membre, Abdellah Fari Beyro va dir que la majoria dels casos tenen relació amb problemes familiars o conflictes per les propietats i les terres.

Foto: Ajansa Nûçeyan A Hawar (ANHA)

2 comentaris:

 • Anònim says:
  12 de febrer del 2015, a les 17:06

  Bones tardes, m'agradaria saber un parell de coses:

  1) Hi ha cap mapa que ensenyi la divisió/organització territorial dels tres cantons kurds que han proclamat l'autonomia en l'actualitat?

  2) Actualment s'han proclamat tres cantons kurds, però gran part del que s'anomena Rojava sembla que no està en mans dels kurds com mostra aquest mapa (http://ow.ly/IWINv). Hi ha intenció d'eixamplar-se fins als límits que mostra el mapa creant nous cantons autònoms o és una cosa que avui no es contempla?

  Spas! Salut!

 • KurdisCat says:
  13 de febrer del 2015, a les 21:09

  1) El confederalisme democràtic es basa en el municipalisme llibertari. Per tant entre l'organització de municipi i la de cantó autònom no hi ha cap altre organització territorial.

  2) Hi la intenció de connectar Kobanê amb Cizîre. Més per motius militars que polítics. Per això l'aliança de Burkan al-Firat. Entre els tres cantons de majoria kurda hi ha molt territori de majoria àrab (fruit dels programes d'arabització del Baas). Assumint aquesta realitat, dependrà de la població d'aquest territori la creació de nous cantons. En tot cas seran de majoria àrab i no es planteja un expansionisme militar sinó una política de respecte i aliances. Hi ha tribus àrabs obertes (el governador de Cizîrê és àrab i un exemple) i d'altres contraries.

  Spas.

Publica un comentari a l'entrada