diumenge, 8 de febrer del 2015

Reunió entre Turquia i Öcalan amb passos concrets

Dimecres 4 de febrer es va produir la reunió entre el govern turc i el líder del Partiya Karekeren Kurdistan (PKK, Partit de Treballadors del Kurdistan) a la presó d'Imrali. La trobada es va fer en presència de la Direcció d'Ordre Públic i Seguretat (KDGM) turc, encapçalada pel subsecretari Muhammed Dervişoğlu i autoritzada pel primer ministre Ahmet Davutoglu així com funcionaris l'Organització Nacional d'Intel·ligència (MIT) turca.

El plantejament turc
El govern va demanar a Öcalan fer una crida a posar fi a la lluita armada a Turquia.  Els combatents de les Hêzên Parastina Gel (HPG, Forces de Defensa Popular), la milícia del PKK, seguirien lluitant contra l'Islamic State (IS, Estat Islàmic) a l'Iraq i Síria. El vice primer ministre Yalcin Akdoğan, és el punt de contacte de les converses per part del govern de les converses. Akdoğan ha dit que vol veure una declaració, com a molt tard, pel 21 de març (celebracions anuals Newroz kurd).

Abdullah Öcalan, líder del PKK, està empresonat a Imrali des de 1999.

La posició kurda
L'
Halklarin Demokratik Partisi (HDP, Partit Popular Democràtic), per la seva banda, va demanar a Öcalan si recolzava la seva decisió de presentar-se les eleccions del 7 de juny sota el seu propi nom en lloc de fer-ho com a independents. Turquia exigeix superar un llindar del 10 %, injust, a tota la República. A les darreres presidencials el candidat de l'HDP va obtenir un 9,76 % fet que faria viable entrar al parlament amb les pròpies sigles. En canvi presentant candidats/es com a independents és segur d'aconseguir-ho. Prenent el risc de quedar fora del parlament l'HDP fa una aposta que el pot deixar fora de l'hemicicle turc. Öcalan va recolzar l'estratègia de l'HDP per a presentar-se a les eleccions com a partit.

"Alto el foc armat"
Un "alto el foc armat" significaria el següent:  

1) Fer que l'alto el foc "oficial", com a part de les negociacions.  
2) Posar fi a les anomenades "autoritats paral·leles" que està alçant l'entorn del PKK.  
3) Posar fi a l'obstrucció de transport segur a la regió mitjançant el bloqueig de carreteres per als "controls d'identitat" o raons similars que realitzen les HPG.  
4) Aturar la destrucció de les obres de construcció i les activitats econòmiques al sud-est.

Aquesta seria la fórmula sobre la que es treballa per concretar les converses des de finals de 2012. Les HPG no haurien, doncs, de deixar les armes. La manca d'enfrontaments ha aturat el vessament de sang, però no ha portat la pau completa ni a l'estabilitat en l'ordre públic. Això es va poder comprovar en els incidents d'octubre al Kurdistan turc, en què 40 persones van morir en enfrontaments entre el PKK, la policia i partidaris de l'extint Hizbollah turc ara aplegats en el Hüda-Par. Els recents incidents a Cizre (estem preparant un informe sobre la situació a aquesta ciutat) poden servir d'exemple.

Les contrapartides
En contrapartida el govern d'Ankara ofereix:
1) Votar la Carta Social Europea que permet certa autonomia administrativa i financera de les administracions locals.
2) L'alliberament d'alguns presos kurds sense concretar una xifra.
3) Modificar l'arrest domiciliari per Öcalan, donant-li una secretaria i mesures "de confiança" sense concretar i que se suposa que serien en el règim de visites. Öcalan continuaria a la presó d'Imrali.

Els següents passos són reunions bilaterals entre HDP i el PKK de cara a fer una declaració conjunta kurdo-turca per primera vegada sobre un possible full de ruta per a la pau en els pròxims dies.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada