divendres, 27 de febrer del 2015

Les dades de l'operació sobre Tell Hamis


L'operació sobre Tell Hamis (Kurdistan de Síria) és, ara per ara, l'èxit tàctic més important de les forces de Rojava equiparable a la reconquesta de Kobanê. A efectes tàctics suposa la fi de l'amenaça permanent sobre Qamixli i complica l'accés de l'Estat Islàmic a la frontera amb l'Iraq. En l'ofensiva s'ha conquerit la carretera entre Qamixli i Tell Hamis permetent els reforços des d'aquella ciutat. Si l'atac continua sobre Tell Barak (com va passar el gener de 2.014) les línies de defensa del cantó de Cizîrê seran notables. Sobretot, però, Tell Hamis, situada a la part central del cantó, era el bastió del grup Islamic State a Cizîrê des d'on regularment llença atacs a la província d'al-Hasakah a la que pertany. Tell Hamis és a 30 quilòmetres de Qamixli.

Excel·lent mapa del cartògraf canadenc Marc Monmonier @MarkMonmonier amb el detall de l'ofensiva


Qui ha realitzat l'operació?
Ha estat una acció conjunta pluriètnica seguint la filosofia del confederalisme democràtic adoptat per Rojava. han format part de l'atac sobre el terreny:
- Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
- Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)
- Quwat Al-Sanadid (Exèrcit dels Braus), format per àrabs de la tribu xàmmar
- Mawtbo Fulhoyo Suryoyo (Consell Militar Siríac, MFS) i Sutoro
L'artilleria de les Forces Peshmerga, des de l'altra costat de la frontera, a l'Iraq s'ha coordinat amb les forces sobre el terreny. També han participat unitats d'aviació de la coalició internacional en especial dels Estats Units.


Una promesa complerta
El precedent immediat fou la primera batalla de Tell Hamis entre finals de 2013 i principis de 2014. 
Ja llavors es va prometre, als enterraments de Qamixli (hi van morir prop de 150 membres de les YPG) que Tell Hamis seria alliberada en un futur. En realitat els darrers mesos Tell Hamis a estat el focus de diversos atacs de l'IS contra la zona de Qamixli que ha estat en alerta permanent.


Com s'ha desenvolupat?
El vespre del dissabte 21 de febrer les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) van iniciar l'atac i les conquestes es van produir a una sèrie de llogarets, en total vint-i-dos, amb relativa facilitat. L'IS va retirar-se.En un principi va semblar que l'exèrcit sirià (Exèrcit Àrab Sirià pel seu nom oficial) també iniciava atacs des del nord de Tell Hamis però finalment els lleialistes a al-Àssad van optar per mantenir-se neutrals. El dia 22 les YPG van consolidar les conquestes mentre IS es refeia de l'atac. Paral·lelament l'Estat Islàmic va llençar un atac a la veïna ciutat de Tell Temir. D'aquesta manera va obligar a les YPG a frenar l'ofensiva doncs va caldre desplaçar nombroses unitats a la riba del riu Khabour, defensada per l'MFS i que va caure com un dominó el matí del dia 23. Una vegada aturat l'atac a la zona cristiana la coalició kurdo-assíria-àrab va avançar de formar constant:

23 de febrer: conquesta de 18 poblacions
24 de febrer: conquesta de 16 poblacions
25 de febrer: conquesta de 23 poblacions; s'arriba a 8 km de Tell Hamis
26 de febrer: conquesta de 8 poblacions; s'arriba a 5 km de Tell Hamis
27 de febrer: conquesta de 8 poblacions i presa de la ciutat.


Conquesta de Tell Hamis
L'atac a la ciutat s'ha iniciat a les 10 del matí i ha acabat a les tres de la tarda. S'ha realitzat per tres fronts simultanis (est, nord i sud). La zona rural situada a l'oest de la ciutat continua sota influència de l'IS.


Balanç
En total s'han conquerit 95 poblacions del cantó de Cizîrê. Han estat morts 211 membres del grup fonamentalista sunnita. No hi ha dades de baixes entre les milícies coaligades però en els combats ha mort el voluntari australià de les YPG australià Ashley Johnston. Es tracta del primer occidental mort en combat amb les YPG que li han dedicat la victòria.  A part d'ell les YPJ i YPJ han tingut, entre Tell Hamis i Tell Temir, com a mínim nou baixes mortals.
Redur Xalil ha confirmat la conquesta de Tell Hamis en una breu nota "la ciutat de Tell Hamis ha estat alliberada de les ordres de l'Estat Islàmic per les YPG i YPJ".

 Milicians d'YPG i milicianes d'YPJ morts/es en la conquesta de Tell Hamis


.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada