divendres, 20 de febrer del 2015

Quatre kurds i un Ahl-i Hakk poden ser executats en breu a l'Iran

Després de l'execució de Saman Nassem, i donada la passivitat de la comunitat internacional, el govern teocràtic iranià sembla disposat a perpetrar nous crims. Hores d'ara no hi ha informació sobre la destinació dels cinc presos polítics que havien estat traslladats a l'aïllament dimecres a la presó. Es tem que aquest sigui el pas previ a la seva execució.

Els presos polítics Younes Aghayan, Serveixin Nejavi, Ebrahim Shapouri, Habibullah Afshari i Ali Afshari han estat condemnats a paròdies de tribunals del règim clerical i les seves sentències de mort han estat confirmades per la Cort Suprema dels mul·làs.

Younes Aghayan, és un pres polític de l'Azerbaidjan i un seguidor de la confessió Ahl-i Hakk, que ja ha passat 10 anys a la presó. Fou detingut l'any 2004 per oposar-se a normatives religioses contra la seva fe. En un enfrontament entre la policia religiosa xiïta i els Ahl-i Hakk van morir tres policies i cinc Ahl-i Hakk.

Serveixin Nejavi i Ebrahim Shapouri, han estat condemnats a mort per cooperar amb el Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK) o Partit de la Vida Lliure de Kurdistan. Fundat l’any 2007 és membre de la Confederació Democràtica del Kurdistan (KCK) impulsada pel PKK de Turquia. El maig de 2014 es va presentar KODAR, Organització de la Societat Lliure i Democràtica del Kurdistan Est, en principi una plataforma impulsada pel PJAK per negociar amb el govern renunciant a la lluita armada.

Els germans Afshari 

Habibullah Afshari, 26 i el seu germà Ali Afshari, de 34 anys, han estat condemnats a mort pel suport a la formació Komala. Komala és la formació comunista dels kurds iranians. Aquesta formació té el seu origen l'any 1967 quan suposadament és fundat clandestinament a Marivan. No fou fins el 1979 quan fa la seva aparició pública atraient nombrosos joves kurds amb el seu programa marxista-leninista de base maoista. Es dóna la circumstància que l'advocat dels dos germans ha estat empresonat per exercir la seva defensa.

La resistència iraniana ha cridat a l'acció urgent de les Nacions Unides, els Estats Units i els països europeus a prendre mesures immediates per salvar la vida d'aquests presos polítics. Ningú ha mogut un dit.

"La imposició de la pena de mort a l'Iran contrasta l'actual tendència internacional de l'abolició de la pena de mort en la llei i en la pràctica", han afirmat Ahmed Shaheed, relator especial sobre la situació dels drets humans a l'Iran, i Christof Heyns, relator especial de l'ONU sobre execucions extrajudicials execucions.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada