divendres, 20 de febrer del 2015

L'Iran executa tres kurds a la forca

Finalment han estat tres els ciutadans kurds que han estat assassinats per l'Iran. Els tres han estat penjats a la forca pel govern teocràtic iranià malgrat les peticions per la seva vida. Han estat assassinats a la presó d'Urmia (nord-oest de l'Iran) el 19 de febrer de 2.015. Les seves morts haurien estat confirmades. Es tracta de:
1) Saman Nassem, 21 anys
2) Ali Afshani, 34 anys
3) Habibullah Afhsani, 34 anys


Saman Nassem tenia 21 anys. Va ser detingut quan tenia 17 anys d'edat. Els funcionaris del règim van informar als pares que podien passar a recollir les pertinences personals del seu fill sense donar més informació. El seu germà ha confirmat l'homicidi. El Consell Nacional de Resistència de l'Iran i la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) han afirmat que Nassem fou executat dijous al vespre. Se l'acusava de militar al Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK, Partit de la Vida Lliure de Kurdistan). Segons el govern iranià Naseem va matar un guàrdia revolucionari quan tenia només 18 anys. Fou detingut el 17 de juliol de 2.011 a Sardasht. En realitat va ser condemnat, literalment, per "enemistat amb Déu i corrupció a la terra". El desembre de 2.013 el tribunal suprem iranià va ratificar la pena de mort i l'associació kurda de drets humans creu que la seva execució ara pot ser imminent. L'Iran ha executat 86 persones en el que duem d'any.
Els pares de Saman Nassem van implorar que no s'executés el seu fill

Malgrat que hi havia dubtes finalment s'hauria confirmat que Nassem no fou executat sol sinó amb dos militants kurds més. Així hi ha afirmat l'associació pels drets humans kurds. Habibullah Afshari, 26 i el seu germà Ali Afshari, de 34 anys, havien estat condemnats a mort pel suport a la formació Komala. Komala és la formació comunista dels kurds iranians. Aquesta formació té el seu origen l'any 1967 quan suposadament és fundat clandestinament a Marivan. No fou fins el 1979 quan fa la seva aparició pública atraient nombrosos joves kurds amb el seu programa marxista-leninista de base maoista. Es dóna la circumstància que l'advocat dels dos germans ha estat empresonat per exercir la seva defensa.

L'Iran ha prohibit als familiars fer cap declaració pública i ni tan sols els permet fer funerals pels tres assassinats. El periodista Wladimir Van Wilgenburg assegura que l'Iran ha comés aquests assassinats com un missatge davant la victòria kurda a Kobanê i el procés de pau entre el moviment kurd i Turquia.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada