diumenge, 27 de setembre del 2015

Salih Muslim (PYD) considera un "desastre" el col·lapse d'Àssad davant les alternatives

El co president del, Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD), Salih Muslim ha avaluat la situació a Síria en termes força negatius amb The Independent. Tant que considera un "desastre" el col·lapse d'un dels seus principals adversaris: el règim d'Àssad. Un règim que va perseguir els kurds, negar la llengua kurda, ignorar el dret més elemental: el de ciutadania. Un règim que va perseguir el propi PYD des de la seva fundació l'any 2.003. Fins al punt que el partit va haver de marxar a l'exili, cap al Kurdistan iraquià. "Si el règim col·lapsa a favor dels salafistes (islamistes sunnites fonamentalistes) serà un desastre per tothom".


Què ha motivat, doncs, aquesta opinió? Les alternatives al règim. De fet Muslim ha denunciat, des d'un principi, el caràcter de bona part de l'oposició. Així ho vam recollir en un article fa precisament dos anys on el líder kurd assegurava que el 80 % dels "rebels" eren en realitat islamistes. El temps li ha donat la raó. Llavors, encara, es volia presentar l'oposició com a "moderada" i "laica". En les seves pròpies paraules "El nostre objectiu principal és la derrota de Daesh (Estat Islàmic). No ens sentirem segurs a casa nostra mentre Daesh segueixi viu" però va més enllà:"Tenen la mateixa mentalitat", diu Muslim, referint-se als altres grups de l'oposició islamista com Jabhat al-Nusra o Ahrar al-Sham, el cor de l'Islamic Front.

Muslim no amaga la seva oposició a al-Àssad. De fet la seva formació va ser prohibida pel règim de Baixar Al-Àssad. Però les alternatives que han sorgit són encara pitjors. Ell reconeix que estava a favor de la substitució d'Àssad per una alternativa acceptable però hores d'ara no hi és. "Al final hi haurà una solució política. Cap bàndol pot acabar amb l'altre".

Pel que fa a la part turca, Muslim descarta una intervenció per crear una "zona tap". Creu que Ankara entraria en un conflicte del que sortiria altament perjudicada. De fet, arran de la major implicació russa a la guerra, que el propi Muslim nega, el president de Turquia també ha fet un gir. Fins ara havia demanat l'enderrocament total d'Àssad. Ara, però, ha reconegut que el president sirià no pot tenir el mateix destí que els d'Egipte o Líbia. De fet ha parlat de "transició" i ha inclòs a Àssad en la mateixa. Literalment ha afirmat: "Ningú considera un futur amb Àssad per a Síria. És impossible per al poble sirià acceptar un dictador que ha mort 350.000 persones. El procés (de transició) serà possiblement sense ell, o pot ser amb ell". És la primera vegada que Erdogan inclou Àssad en el futur de Síria i ho va fer a Moscou on visitava l'actual màxim defensor del govern sirià.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada