dimarts, 22 de setembre del 2015

Dimiteixen els dos ministres del govern interí turc que eren de l'HDP


Dos ministres del Partit Democràtic del Poble  (Halkların Demokratik Partisi, HDP)* han dimitit dels seus càrrecs en el govern interí, en protesta per l'escalada de violència al Kurdistan de Turquia i advertint que la seguretat a les eleccions generals del proper 1 de novembre està en risc. Els dos ministres han denunciat
"una escalada de la guerra", el "tracte inacceptable" amb el que s' havien trobat com a ministres. "Intentem dur a terme els nostres deures com a ministres, però hem de renunciar a causa de les dificultats que hem trobat per a dur-les a terme", va dir Konca. El detonant va ser quan als dos se'ls va prohibir entrar en Cizre, una ciutat kurda sota toc de queda durant vuit dies a principis d'aquest mes. Ambdós formaven part de la  delegació de l'HDP que va provar d'inspeccionar les condicions de la població i les circumstàncies en les de morts de 23 civils.

La brutalitat de l'exèrcit turc contra població civil o guerrilleres com la de la fotografia ha passat tots els límits

Un exemple del comportament inacceptable de les forces armades turques ha estat la demostració, palpable, de l'us de tortures. Una prova és la fotografia feta per dos militars turcs amb el cos d'un membre de les HPG mort el dia 20 de setembreKarabaş, al districte de Kars. El seu cos és humiliat i té evidents senyals de tortura. 

La renúncia del ministre de desenvolupament, Müslüm Doğan, i del ministre d'Afers de la UE, Ali Haydar Konca, s'ha anunciat avui a la reunió del gabinet. Dogan i Konca es van incorporar al govern interí a finals del mes passat, després que el primer ministre Ahmet Davutoglu no va aconseguir formar un govern de coalició amb els resultats de les eleccions parlamentàries del 7 de juny.

Un sol culpable de la situació:  el president Recep Tayyip Erdogan i el Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), que té la major representació al govern interí. Amb un únic objectiu: la inestabilitat a l'est i el sud-est de Turquia : "han llançat una guerra a causa dels resultats de les eleccions del 7 de juny". Els dos ministres seran substituïts per figures "independents" en lloc de diputats HDP.


Cristina Torrent

Sobre Halkların Demokratik Partisi (HDP). Partit Democràtic del Poble veure:
Qui és l'HDP ?
HDP, una clau del procés polític (de Metin Ersan)
Per què és tan important que l’HDP “guanyi” les eleccions a Turquia? (de Marc Español)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada