dimecres, 2 de setembre del 2015

Estan aturades les YPG/YPJ ?

La resposta és no. Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên  Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) continuen en marxa i han consolidat les seves posicions. En primer lloc cal tenir en compte els més que notables guanys territorials de les milícies kurdes de Síria durant el primer semestre. Consolidar-los és prioritari per no avançar en fals. Tàcticament la victòria de Tell Abyad ha significat un pas essencial i, encara més, avançar sobre Ayn Issa. La unió de dos dels tres cantons kurds de Rojava s'està fent amb un esforç comú, polític i militar. 

Un segon factor, més prosaic, és la forta calor d'aquest estiu. Es considera l'any 2.015 el més calorós en un segle. Al Kurdistan les temperatures de més de 50 graus no han estat excepcionals. Condicions difícils doncs, per combatre i més tenint en compte que l'enemic controla l'aigua de l'Eufrates. 


En tercer lloc hi ha, òbviament, l'ajuda militar del govern turc a l'Estat Islàmic a partir del 23 de juliol i l'atemptat de Suruç. El govern turc assegura que ha assassinat més de 918 milicians/es kurds/es des d'aquella data. És cert que les milícies kurdes a Síria són independents de les de Turquia-Iraq però també és cert que existeixen alguns vasos comunicants. I enllà de qüestions materials hi ha un cop moral. Turquia ha amenaçat amb entrar a Síria, ha armat la minoria turcomana i ha aconseguit que l'ajuda de la coalició internacional a l'avanç kurd quedi, com a poc, en stand by. Un cas paradigmàtic és Jarablus, ciutat estratègica per a Kobanê i que resta en mans dels islamistes tot i la caiguda de Sarrin. 

El quart element ha estat al-Hasakah. L'assalt salvatge del 23 de juny sobre la ciutat va suposar un enorme esforç per les milícies kurdes, àrabs i cristianes aliades. No va ser fins el dia 1 d'agost que van poder expulsar del tot els atacants amb una contraofensiva on l'exèrcit sirià també va enviar-hi les seves millor tropes. El desgast a tot nivell en la defensa de la capital provincial s'ha fet notar però també cal tenir en compte els guanys aconseguits per les YPG i YPJ. Més control territorial a la ciutat, recursos en general i armament capturat.


Eppur si muove... les milícies s'estan reforçant i continuen endavant. Precisament a la zona d'al-Hasakah però també a l'oest de Kobanê. La primera és una campanya menys visible però també que suposa menys desgast. Menys espectacular però que està tenint menys cost en vides i els seus resultats poden ser notables. Welati informa de l'avenç de les milícies kurdes sobre Al Hawl. La població està situada al sud-est d'al-Hasakah i és de majoria àrab. Part dels subministraments que l'Estat Islàmic a Síria rep de l'IS de l'Iraq passen per Al Hawl. 

Una vegada consolidada la posició a al-Hasakah, i havent obert una escletxa per l'est de la ciutat, a la zona rural, va considerar-se l'opció d'atacar Al Hawl. L'inici de les operacions, en una zona fortament minada, va començar el 15 d'agost i el 20 del mateix mes les milícies kurdes arribaven al suburbi. Des de llavors el front es manté estable a uns 5 quilòmetres de la població. L'IS ha evacuat la població civil però ha creat una teranyina defensiva. Tres columnes avancen, en diferent grau, per les rodalies d'Al Hawl en una operació lenta però que té com a objectiu tenir un mínim de baixes. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada