dimecres, 9 de setembre del 2015

Selahattin Demirtaş (HDP), estén la mà malgrat els atacs

Selahattin Demirtaş, el co president de l' Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble)* ha respost aquest matí a la situació de violència que sacseja Turquia. Novament ho ha fet, més que com un polític, mostrant la seva figura d'estadista sense deixar de costat el compromís militant. Mentre el líder de l'MHP aposta per establir la "llei marcial de forma definitiva", el de l'AKP diu que "tot s'hauria evitat si haguéssim obtingut 400 escons" i el del CHP fa crides a la calma sense contingut, Demirtaş ha establert punts clars per a sortit de l'atzucac.

El dirigent kurd ha dit que ja sumen 400 atacs contra el seu partit o civils kurds. Malgrat això ha estès la mà. "Quan la botiga del teu veí està essent cremada has de mostrar fraternitat. Un amic no és aquell que demostra amistat en una boda sinó quan és l'hora d'oferir condols. Avui és el dia de mostrar si la nostra germanor existeix. L'Oest de Turquia ho ha de demostrar. No importa si voteu l'HDP o no, l'HDP és una oportunitat per viure plegats, per a coexistir".

Demirtaş ha recordat que els fets d'aquestes dues nits estan gravats i que els responsables han de respondre davant la llei "sinó avui, demà". Per tant qui no fa aplicar la llei és el propi govern que protegeix criminals. Ha advertit als criminals que protagonitzen progroms que creuen que tenen el suport de l'AKP quan aquest, simplement, els està utilitzant. "Aquests atacs han estat iniciats i duts a terme de la mà de l'Estat".

Sobre les eleccions ha reconegut que la crema de la seu d'Ankara és un cop molt dur i han estat calcinats tots els arxius de l'operatiu electoral pel que no podran fer campanya. Malgrat això "repararem totes i cada una de les nostres seus cremades i destruïdes ahir, i continuarem el nostre treball". Si cal, ha dit, plantaran una tenda a la seu electoral i presentaran la documentació tres hores abans del termini però s'hi presentaran.

Un equip de l'HDP ha marxat avui cap a Cizre, ciutat que viu un bloqueig militar absolut des de fa 6 dies amb 11 civils morts. Demirtaş ha afirmat que no deixaran la ciutat fins que la situació s'estabilitzi.

Cristina Torrent


* Sobre Halkların Demokratik Partisi (HDP). Partit Democràtic del Poble veure:
Qui és l'HDP ?
HDP, una clau del procés polític (de Metin Ersan)
Per què és tan important que l’HDP “guanyi” les eleccions a Turquia? (de Marc Español)

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada