dissabte, 26 de setembre del 2015

"Tenim plans per alliberar Jarablus"

"Tenim plans per alliberar Jarablus*. És el darrer pas fronterer que té el Daesh** amb Turquia". Aquestes és la posició del govern cantonal de Kobanê, de l'autonomia democràtica, segons el màxim responsable d'afers exteriors, Idris Nassan. Tancaria definitivament als islamistes la frontera turco-siriana que és majoritàriament en mans kurdes, pel sud, i suma uns 800 quilòmetres. Seria un pas tàctic important com descriu el diari britànic The Independent:

"La pèrdua de Jarablus isolaria l'ISIS, posant punt i final a la seva capacitat de portar milers de combatents fanàtics islamistes que han estat creuant des de Turquia cap a Síria sense obstacles significatius els darrers quatre anys. L'ISIS ha utilitzat, de forma freqüent, aquests voluntaris estrangers com a atacants suïcides conduint vehicles plens d'explosius, i això ha estat un element essencial de la seva estratègia militar."
El cert, però, és que des de que Turquia, el juliol, va iniciar una ofensiva tout court contra la resistència kurda, l'ajuda de la coalició internacional ha disminuït molt per a les milícies kurdes (YPG i YPJ). El front està aturat i no es pot avançar més. Un exemple és la situació a al-Hawl, al cantó de Cizire, també al Kurdistan de Síria. Malgrat això el comandant de les YPG, Sipan Hemo, creu que l'actitud de la coalició canviarà i la campanya serà "coordinada amb els EUA ja que som part de la coalició internacional. Ells combatent en coordinació amb nosaltres".

* En kurd: Kanîya Dil
** Nom pejoratiu amb que es coneix al Pròxim Orient a l'Estat Islàmic

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada