dimecres, 9 de setembre del 2015

Segona nit de progroms anti kurds a tota Turquia

L'objectiu principal dels progroms, i no és una paraula exagerada, de les hordes, tampoc ho és, han estat les seus del partit Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble)*. El recompte dels atacs encara no està completat però la co presidenta de l'HDP, Figen Yüksekdag, va xifrar en 178 els que va rebre el seu partit en dues nits d'odi desbocat. Els motius, aparentment, són el desastre militar turc patint dues derrotes a Daglica i Igdir en cops de mà de les HPG, la milícia del PKK.
Aparentment doncs en realitat hi ha una voluntat de criminalitzar l'HDP per part del govern. Cal tenir en compte que aquest partit ha reiterat diverses vegades que no dóna suport a la via violenta del PKK i que només creu en la via del diàleg. A més el partit té cada vegada més clar els seu àmbit turc, no és una opció exclusivament kurda i aposta per la convivència entre les dues comunitats. Però el govern turc apunta cap a l'HDP:
- els seus mitjans afins, atien tothora la fórmula, falsa, PKK=HDP
- cercar un "cap de turc" amaga el seu desastre en la gestió militar del conflicte, amaguen les crítiques dels propis familiars dels militars turcs morts que acusen Erdogan de ser el responsable
- els atacs s'estenen a l'oposició turca en general, almenys un ataca contra una seu del CHP i dos al diari Hurriyet per mantenir una neutralitat. L'editor d'Hurriyet, Sedat Ergin, ha afirmat que "en 40 anys de professió és la primera vegada que temo per la meva seguretat"
- la policia turca, rebent ordres del govern de l'AKP, no ha realitzat més que una detenció a Ankara, no ha aturat ni un dels progroms i la seva presència gairebé ha encoratjat els autors. Com ha dit el diputat de l'HDP, Garo Paylan, mentre cremen les seus:"La policia només mira. El que estan trencant és voluntat de viure junts"


Els autors bàsicament duen banderes turques, són imperialistes turcs o bé islamistes que duen també banderes negres. No han mancat els crits a favor de l'Estat Islàmic, per cremar kurds, o d'Al·lak Akbar. Però el gruix són imperialistes afins a l'MHP o islamistes de l'AKP. No són nacionalistes que defensen la seva nació, són imperialistes que volen imposar la seva concepció imperial a d'altres nacions i ataquen els propis turcs que no comparteixen aquesta visió.

A part dels atacs a seus polítiques, la d'Ankara, la més greu doncs ha cremat tot l'arxiu de l'HDP i tres militants van salvar-se de miracle, hi ha actes d'odi xenòfob. Un xicot assassinat per parlar kurd per telèfon, un home linxat i obligat a besar l'estàtua de Kemal Ataturk per dur roba kurda, treballadors jornalers kurds colpejats, atacs a centres on viuen treballadors kurds o l'odiós atac a una llibreria (cremar llibres...) per ser d'un membre de l'HDP a Kirsehir... nits de vidres trencats amb un sol instigador R. Tayyip Erdogan però la, preocupant, complicitat d'una part molt gran de la societat turca.


* Sobre Halkların Demokratik Partisi (HDP). Partit Democràtic del Poble veure:
 0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada