dimarts, 15 de setembre del 2015

Comunicat de l'HDP sobre els darrers fets a Turquia

Després de no aconseguir els resultats desitjats a les eleccions, l'AKP ha llançat Turquia a una espiral de violència. Per por a perdre el poder o, pitjor encara, haver de retre comptes dels seus actes, l'AKP ha llançat Turquia a un infern. Adonant-se que no seran capaços d'assolir els resultats desitjats a les eleccions de l'u de novembre, s'ha produït un augment exponencial de la violència i violacions dels drets.

Tots els dies, els tocs de queda han estat declarats a ciutats i pobles sota el pretext de la seguretat pública i la protecció de la propietat, però, en l'actualitat, la pràctica de l'estat en aquests llocs ha violat tots els drets humans fonamentals, especialment el dret a viure. Els incidents de la setmana passada a Cizre no es podien ser amagats a l'opinió pública turca malgrat els esforços de l'estat per obstruir-ne la investigació. Les notícies de les 23 morts de civils i les imatges de cases en ruïnes pel foc de morter han circulat entre el poble. Això es deu en gran part als esforços del poble de Cizre, així com els/les periodistes i els/les diputats/des que es van quedar a Cizre tot i el toc de queda i van arriscar les seves vides per compartir la realitat del que estava succeint amb el poble de Turquia.

El major temor de l'AKP és que el poble es confronti amb la veritat. El seu pitjor malson és que la gent se n'adoni del que està succeint. Han continuat fent el que fos necessari per evitar que la veritat veiés la llum sense tenir en compte la legislació nacional i internacional. Els nostres parlamentaris de la regió que estan observant i documentant violacions dels drets humans, han estat el blanc de les forces policials i de gendarmeria que actuen com la pròpia aplicació de la llei de l'AKP.

És absolutament escandalós que el comitè que conformen el nostre copresident Selahattin Demirtas i els nostres diputats no poguessin entrar en Cizre per tal d'observar el que estava succeint sobre el terreny. Al comitè se li va impedir entrar a Cizre per la força física. És obvi que aquest tipus de greus crims van ser comesos per l'Estat en nom del toc de queda que havien ocultat als seus propis funcionaris electes. Arran del toc de queda, les imatges que es van produir van revelar el que estaven tractant d'amagar.
L'audàcia de la policia de l'AKP va arribar a noves fites quan els nostres diputats varen ser directament expulsats.

Després de que el toc de queda fos declarat a la ciutat de Sur, la policia va atacar als habitants de Diyarbakir que volien entrar a la ciutat per evitar les baixes civils. La nostra diputada a Diyarbakir, Caglar Demirel, qui era amb la multitud, també va ser atacada per la policia. Com a resultat d'aquest atac deliberat i dirigit per la policia, el peu de la nostra diputada va ser ferit i va ser portada a l'hospital.

Paral·lelament a la Plaça de Galatasaray, la policia, va interferir amb la roda de premsa del Bloc per la Pau, una iniciativa que vol aplegar diversos sectors per a la pau, la fraternitat i contra totes les incitacions a la guerra, i és dirigida als nostres diputats. En aquest atac, la nostra diputada a Antalya va ser atacada i ferida amb tres pots de gas a l'esquena.

Condemnem enèrgicament la repressió i els atacs de la policia i la gendarmeria. Exigim que els responsables siguin suspesos dels seus càrrecs i es prenguin totes les accions necessàries i els passos legals.

El silenci del cap del parlament durant aquests esdeveniments, en que van ser colpejats, es van atacar i es van ferir als membres del parlament, és un fet de greu preocupació per a nosaltres. Aquest silenci indica la seva aprovació tàcita d'aquesta situació sense llei. El convidem a prendre una postura clara en contra de la repressió i atacs en contra dels i les membres del Parlament que ell encapçala.

L'objectiu real darrere de la repressió dels nostres diputats és intimidar al nostre poble. Malgrat tots els atacs i la repressió, una cosa s'ha de saber: el nostre partit l'HDP seguirà plantejant una veu de pau i germanor. Cap forma de pressió ens influirà per sortir d'aquest camí. La marxa de la pau, la llibertat i la fraternitat de l'HDP continuarà amb la mateixa determinació.

HDP
Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble)* 
Sobre Halkların Demokratik Partisi (HDP). Partit Democràtic del Poble veure:
Qui és l'HDP ?
HDP, una clau del procés polític (de Metin Ersan)
Per què és tan important que l’HDP “guanyi” les eleccions a Turquia? (de Marc Español)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada