dijous, 10 de setembre del 2015

El cantó d'Efrîn anima l'autonomia democràtica al cantó drus de Sweida

Hevy Mustafa, co-presidenta del consell executiu del cantó d'Efrîn, el més occidental de Rojava (Kurdistan de Síria) ha beneit una declaració d'auto-administració a Sweida confirmant que és un pas històric per a la construcció d'una Síria democràtica i  per resoldre la crisi.  

La tensió ha crescut a la regió drusa després de les protestes de l'u de setembre contra la corrupció del règim d'Assad. Tres dies després el cap drus Wahid al-Balous va ser assassinat, amb 30 persones més, per dos cotxes bomba. Els seus partidaris, coneguts com Cavallers de la Dignitat o Karama, van acusar al govern per motius obvis i van atacar edificis del govern i enderrocar un monument al pare d'Àssad. Damasc va negar la seva implicació en l'assassinat del seu adversari polític i va acusar al Front Nusra detenint un suposat membre del grup. Aquest, Abu Trabi, ha reconegut haver fet l'atemptat com a Nusra però aquest grup sunnita no accepta drusos i els considera heretges pel que tot sembla un muntatge del règim que hauria eliminat el seu principal adversari a la zona. Des de llavors internet ha estat tallat a la zona i no queda clar quina facció drusa (pro Karama o pro Àssad) té el poder.

Balous, fins ara líder i nou màrtir, de la comunitat drusa de Síria

Mustafa va destacar que el sistema d'Administració de l'Autonomia Democràtica és dissenyat per unir els objectius democràtics de totes les confesions, grups ètnics i minories i que puguin viure conjuntament en una nació democràtica sense renunciar a les seves identitats.

 
El "sistema d'auto-administració es caracteritza per la capacitat de superar els inconvenients causats pel sistema d'Estat-nació", l'antítesi del model autoritari que plantegen el govern i la majoria de l'oposició sirianes. Mustafà va fer una crida als alauites dient que han estat utilitzats pel règim governant, explotats per la família Àssad i que poden ser claus en "accelerar la construcció de les institucions administratives i socials amb altres components i prendre la nostra administració com un exemple."

 
Al final, Mustafa va confirmar la seva voluntat de compartir les seves experiències amb Sweida dient: "estem disposades a compartir les nostres experiències de la nostra gent a Sweida, donar suport a qualsevol que tracti de construir una Síria democràtica, pluralista i descentralitzada, i esperem que altres regions també facin de fer aquest pas per a la solució dels problemes de Síria en mans de sirians persones sense cap interferència o agendes estrangeres ".


Per a saber-ne més:

- Article a "El Periódico" sobre el conflicte drus a Sweida (Jordi Vàzquez)


- Qui són els drusos i quina situació tenen els de Síria (Utopia Possible)

- La decisión drusa (Cierzo Bardenero)

-The Assassination of Sheikh Abu Fahad al-Bal’ous (Joshua Landis)
 

Vídeo de la protesta contra el govern d'Àssad i l'assassinat de Balous:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada