dimecres, 13 de gener del 2016

El Tribunal europeu de DDHH condemna Turquia per il·legalitzar un partit pro kurd

El DTP (Demokratik Toplum Partisi, Partit de la Societat Democràtica) * fou dissolt pels tribunals de la República de Turquia el desembre de 2009. En aquells moments governava a més de mig centenar de poblacions kurdes de Turquia. Els seus vint parlamentaris van ser expulsats del parlament i condemnats. Amb la il·legalització desenes dels seus membres van ser inhabilitats durant cinc anys. 


La seva principal dirigent, Aysel Tuğluk, fou condemnada a catorze anys de presó en una sèrie de processos judicials interminables. Aysel Tuğluk, avui dia, forma part del Congrés de la Societat Democràtica i del partit Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble).

Avui el Tribunal europeu de Drets Humans ha condemnat a Turquia per dissoldre el partit acusant-lo de vincles amb el clandestí Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK). Pel Tribunal Turquia no va provar en cap moment aquests vincles i el DTP mai va posicionar-se a favor de la violència com a mètode polític. Per tot plegat la sanció a la que se'l va sotmetre fou excessivament severa, un abús pel que es van violar els drets de reunió i associació- El Tribunal remarca que el DTP fou "un dels principals actors que va accionar per una solució pacífica al problema kurd". La decisió del Tribunal ha estat unànime. Ara Turquia té tres mesos per recórrer però la sentència és molt clara.

* Sobre l'origen i desenvolupament del DTP veure el capítol XII 'La segona guerra' de 'Kurdistan, el poble del sol' publicat per Tigre de Paper Edicions el 2014.
Sobre la il·legalització veure 'The Militant Kurds. A Dual Strategy for Freedom' publicat per Abc-Clio el 2011.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada