divendres, 8 de gener del 2016

Manifestació dissabte pels assassinats de París de 2013

Dissabte 9 de gener es commemorarà els dos anys dels terribles assassinats de París. El lema 'Pour la justice et la vérité' és prou significatiu doncs, hores d'ara, no hi ha cap avanç en les investigacions i es manté el silenci d'un crim polític.


Què va passar el 9 de gener de 2.013 a París?

La tarda del 9 de gener de 2.013 tres activistes kurdes eren assassinades amb trets al cap al Centre d'Informació Kurda de París. Sakine Cansiz era una de les fundadores del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Fidan Dogan 'Rojbin' era representant a l'Estat francès del Congrés Nacional del Kurdistan i Leyla Soylemez 'Ronahi' era una jove militant kurda de pas per París. Les tres havien desaparegut per la tarda i foren trobades mortes a la matinada del dia següent. Els autors van usar silenciadors.

Cansiz 'Sara' havia nascut el 1958 a la regió de Dersim una de les més actives en la defensa dels drets kurds a Turquia. Pertanyia a una família aleví. Ja havia estat detinguda i torturada per les forces de seguretat turques. Fou la primera dona dirigent del moviment kurd i una "llegenda" fins i tot en els anys en que fou empresonada pels turcs. L'any 1998 després de 20 anys d'activisme constant l'Estat francès li va reconèixer el dret d'asil.

El 17 de gener foren enterrades en una cerimònia al Kurdistan amb desenes de milers de persones.

Per a saber-ne més:

Un any de l'assassinat de 3 militants kurdes a París

Manifestació del 11.01.2014

Col·loqui a París sobre les activistes kurdes assassinades

Èxit de la manifestació de 2015

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada