divendres, 22 de gener del 2016

Rússia defensa amb contundència la participació d'una delegació kurda a les converses de Ginebra

El 25 de gener la comunitat internacional pretén seure a les taules, doncs no seran a la mateixa, actors de la guerra civil siriana iniciada el 2011. John Kerry, secretari d'estat dels EUA, i Sergei Lavrov, ministre d'afers exteriors de la Federació Russa són els impulsors de la iniciativa. Amb ells l'enviat especial de l'ONU, Staffan de Mistura. L'italo-suec va promoure l'acció en defensa de Kobanê, ciutat kurda del nord de Síria, quen començava el setge a principis de 2014. Sense ser suficient, el seu suport fou necessari per a iniciar accions en defensa de la capital del cantó del mateix nom. Kerry i Lavrov han presentat una postura comuna: no volen endarrerir les converses que es faran en habitacions separades per representats de l'oposició, encapçalada per un islamista, i del règim sirià. Tothom, però, sap que hi ha una tercera via en la guerra de Síria: l'aliança creada al voltant del model democràtic i plural de Rojava liderat per la minoria kurda. I aquí comencen els problemes.

L'oposició ha escollit el cabdill de Jaysh al-Islam, Mohamed Ayoush, com a representant. El grup salafista, abans conegut com a Liwa al Islam, és la primera força de l'oposició a l'àrea de Damasc i havia format part del Front d'Alliberament Islàmic Sirià fins que el 2013 es va dissoldre i va integrar-se, majoritàriament, a l'actual Jabhat al-Islamiyyah/Islamic Front (IF), l'aliança de grups salafistes amb suport de l'Aràbia Saudita. Precisament des de Riyadh, la coalició opositora que va realitzar una conferència a Aràbia, i integrada bàsicament per àrabs, ha emès un comunicat on, literalment, afirma que no aniran a les converses de Ginebra si "hi ha una tercera part", en referència a la minoria kurda representada pel Partit de la Unió Democràtica (PYD). A aquesta postura supremacista, gairebé xenòfoba, s'hi ha afegit la de Turquia.

El govern turc és el més beligerant l'oposició a la participació kurda. Ankara ha vetat, per activa i per passiva, la participació del PYD mentre ha aplaudit sonorament la de l'oposició siriana que ha practicat accions terroristes. L'Iran recorda que com a mínim tres dels dotze representants de l'oposició són propers a Al Qaida, un grup que ha practicat, obertament, accions cap a civils.

Però al bloqueig turco-saudita contra la delegació kurda a Síria li han sortit tres problemes. El primer la realitat: el PYD i les YPG/J havien estat vetats en el passat. Però llavors controlaven un espai relativament reduït de Síria. Ara, en canvi, ignorar aquesta tercera via per una Síria democràtica és oblidar que controla gairebé tot el nord del país i que és l'única força que ha derrotat, reiteradament l'Estat Islàmic. Les victòries a Kobanê, Sarrin, Tell Abyad, al-Hasakah o al-Hawl donen un crèdit a les forces kurdes que no tenen cap dels altres actors que amb prou feines s'han defensat contra l'IS sense cap victòria contundent. El segon factor és que cap de les delegacions que volen participar a les converses integren dones. No només es veten els kurds, també a les dones que no seran representades en les converses tot i ser la meitat de la població siriana. Només la part kurda integra la veu de les dones sirianes fins al dia d'avui.

I el tercer factor és Rússia. El ministre Lavrov ha plantat cara al veto de Turquia. Ha recordat que considera a Jaysh al-Islam i Ahrar al-Sham, ambdós a l'IF, com a "grups terroristes". On el mandatari eslau ha estta més contundent és en la defensa de la presència d'una delegació kurda a Ginebra. La tercera via, segons Lavrov, ha de ser representada pel PYD kurd. El fet de que no se'l pugui ubicar entre els dos grans fronts, ha estat l'excusa turca: "Poden ser-hi dins de la delegació del règim, però de l'oposició no", va dir el primer ministre turc Davotoglu. En canvi Rússia considera que,sense delegació kurda, és absurd realitzar les converses de pau i les pot fer col·lapsar segons el Telegraph. Aquest diari britànic recull l'opinió de Michael Stephens, del Royal United Services Institute, en el sentit de que la part kurda ha actuat amb notable inteligència: "Tenen alhora el suport polític de Rússia i dels EUA. Estan en una posició de força". Per tot plegat, l'agència russa Sputnik ha titulat, amb humor que "Turquia s'espanta davant la insistència de Rússia a la participació kurda a les converses". Ankara té pocs arguments per defensar la participació d'islamistes que decapiten presos mentre veta la de milícies que han aconseguit la convivència entre diferents grups ètnics i confessions sobre una base de de decisió democràtica.

Mistura: "Hem de passar a l'acció immediatament per a defensar la vila siriana de Kobanê"

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada