diumenge, 31 de gener del 2016

En marxa el programa d'auto-defensa amb dones a Rimêlan (Rojava)

Les dones que assisteixen al programa de formació tenen dues idees ben clares:
- no volen ser venudes als basars d'esclaves com les dones de Shengal i Mossul
- Diuen que seran més fortes amb l'entrenament d'auto-defensa i només d'aquesta manera protegiran les seves terres.

El programa de capacitació es va iniciar a la ciutat de Rimêlan al cantó Cizîre (Al Jazira en àrab= Hi participen quaranta civil i específicament tretze dones. Newroz Mihemed, de les Auto-defenses Girke Legê, afirma que "Els hi donem lliçons militars, teòriques i ideològiques. L'entrenament de defensa personal és més important que el pa i l'aigua per a les dones. Les dones que participen del programa, tenen més confiança en si mateixes". L'objectiu aconseguit és fer els cursos a les zones rurals doncs a les urbs de Rojava ja són relativament habituals.

Una participant, Ayten Hisen, del poble d'Hilêqê, ha declarat a l'agència Jinha que l' "entrenament de defensa personal és molt important per a nosaltres. La nostra revolució és coneguda com la revolució de la dona. Per tant, les dones han de crear les forces d'autodefensa de la revolució. Com a dona jove, volia participar en el programa i ho he fet. Com a dones, hem après molt al programa d'entrenament. No volem ser venudes als basars d'esclaves com les dones de Shengal i Mossul ".

Una altra participant és la co-alcaldessa de Girke Legê Heznê Temo. Coneguda en àrab com Al-Muabbada, la població d'unes 15.000 persones és administrada pel cantó de Rojava. El 24 de juliol de 2012 les tropes sirianes es van retirar i la milícia kurda de les YPG, des de llavors, se n'ocupa de la seguretat. S'ha aixecat una administració local amb el suport cantonal, que encapçala Heznê Temo en base als principis del confederalisme democràtic : "Com a dona jove, necessito entrenament de defensa personal. Aquest entrenament és important. El risc encara continua per al poble i la revolució. Sóc feliç de fer l'entrenament. Puc protegir i protegir a més les persones que fins ara ". Ningú, a Rojava, està per sobre dels altres, però alhora, ningú no corre risc. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada