diumenge, 17 de gener del 2016

Turquia suspèn de professió tots els fiscals que investigaven les ajudes a islamistes de Síria

El Tribunal Suprem va decidir ahir cessar els fiscals que investigaven els combois dels serveis secrets turcs (MİT) descoberts el gener de 2014. Els vehicles duien carregaments d'armes a Síria i van descobrir-se el primer de gener a Hatay i el 19 de gener a Adana en una segona operació. El govern va argumentar que el MİT enviava ajuda humanitària a Síria, concretament per a la població turcmana que representa menys del 1 % del total sirià. El govern va acusar de traïció als responsables de la investigació doncs es tractava d'un "secret d'estat".

Erdogan: "I què passa si els camions del MİT eren plens d'armes?"


A mesura que es va esbrinar que l'"ajuda humanitària" eren armes, Erdogan va respondre de forma arrogant a la premsa amb un lacònic:

"I què passa si els camions del MİT eren plens d'armes?"

El president turc va insistir llavors en la idea de l'autodefensa dels turcmans però el vice president de l'Assemblea Turcmana de Síria, Husain al-Abdullah, va desmentir Erdogan afirmant que no havien rebut armes de Turquia. Tot apunta, llavors, a que els serveis secrets turcs enviaven les armes a l'oposició islamista però no se sap del cert si era a Estat Islàmic, Al Nusra o el Front Islàmic.

Els fiscals cessats i el cap de la gendarmeria que va descobrir el tràfic d'armes foren ja detinguts i empresonats el maig de 2015 acusats de voler "enderrocar o incapacitar al govern turc mitjançant l'us de la força o coacció" i de filtrar "informació referent a la seguretat i les activitats polítiques de l'estat".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada