dilluns, 18 de gener del 2016

Selahattin Demirtas segueix abanderant el final de la violència davant l’escalada de tensió a Bakur

“Com podem diferenciar entre el civil i el nadó morts a Çinar i el civil i el nadó morts a Sur? No podem, i aquells que sí que poden no es poden considerar humans”. Així responia en roda de premsa Selahattin Demirtas, el co-líder del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), a l’atac que el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) havia llençat tres dies abans contra la seu de la policia a Çinar (Diyarbakir), en una mostra de rebuig al cercle viciós que s’ha apoderat de l’escalada de violència que viu Bakur des de fa mesos.

En un intent cada vegada més desesperat per a tornar a l’escenari previ a les eleccions del 7 de juny passat, en les quals l’HDP va ser capaç de canalitzar, en una situació de relativa estabilitat, la majoria del vot kurd així com també el d’alguns sectors de l’esquerra turca, Demirtas va tornar a criticar l’ús de la violència vingui d’on vingui. “Qui sigui que està matant civils i nens ha de demanar perdó en públic”, va reclamar.

Les paraules més dures, però, van anar dirigides a l’Estat i el govern turcs, de qui va dir que si bé “poden cometre errors”, el que està malament és que “hi insisteixin”. “En comptes d’acceptar els seus errors, la seva feblesa i la seva incapacitat per a fer certes coses, el que fa és demonitzar i titllar d’enemics aquells qui ho posen de manifest”, va criticar Demirtas, que tot seguit els va acusar d’estar utilitzar el poder judicial per a “dividir el país i la seva gent en dos o tres camps tot creant-hi enemistat”.

La compareixença del co-líder de l’HDP va tenir lloc només tres dies després que les Unitats de Defensa Popular (HPG), el braç armat del PKK, haguessin dut a terme un atac contra la policia turca del barri de Çinar, a Diyarbakir, que hauria provocat la mort de cinc civils, entre els quals dos nens, i d’un nombre de policies que podria pujar fins a la trentena. Segons una declaració de la milícia, l’atac és va dur a terme en resposta a l’assassinat de dotze dels seus guerrillers a Van una setmana abans per part de Turquia.

En el mateix comunicat, difós parcialment pel portal de notícies Kurdish Question, les HPG s’esforçaven a remarcar que l’atac anava dirigit “a les forces de seguretat” i que el seu moviment “mai té per objectiu la població civil”. Alhora, aprofitaven per a llençar un dard contra el President Recep Tayyip Erdogan, afirmant que aquest “distorsiona la veritat i mina la intel·ligència de la gent quan acusa les HPG d’estar cometent una massacre mentre civils i nens són assassinats a Bakur cada dia sota les seves ordres”.

I és que, mentrestant, ciutats com Nusaybin o Silopi, a la província de Sirnak, o el barri de Sur, a la mateixa ciutat de Diyarbakir, segueixen patint severs setges i tocs de queda per part de l’exèrcit turc que han causat ja la mort de més de 150 de persones i que obliguen els resident a viure en unes pèssimes condicions degut als talls constants en els subministraments de llum, aigua, gas o electricitat.

És en aquesta inestabilitat cada vegada més profunda que l’HDP es veu obligat a marcar perfil propi desmarcant-se de qualsevol tipus de violència. Els darrers comicis, celebrats per la incapacitat del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) de formar govern, van estar a punt de deixar fora de la Gran Assemblea Nacional el partit liderat per Demirtas i Yuksegdag, que tenen en l’escalada de violència el seu pitjor enemic.

Marc Español i Escofet
@mespanolescofet

Font: KurdishQuestion

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada