divendres, 15 de gener del 2016

Homenatge a Xebat Dêrik, primer comandant de les YPG

 

Xebat Dêrik era un kurd de Dêrik, a Rojava, Kurdistan de Síria, que militava al Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) o Partit dels Treballadors del Kurdistan des de l'any 1988. Quan es va fundar la Koma Civakên Kurdistan (KCK) a vegades traduïda com a Confederació Democràtica del Kurdistan i d’altres com a Unió de Comunitats del Kurdistan com a plataforma d’organitzacions polítiques, socials i militars kurdes, Xebat Dêrik va assumir-ne la responsabilitat d'estructurar-la a Rojava.

Quan van esclatar les revoltes socials contra el règim autoritari de Baixar al-Àssad, Xebat Dêrik, de nom real Mahmud Muhemmed va entrar a Rojava per provar d'impulsar l'autorganització popular en base al confederalisme democràtic. Aquest projecte el va concretar en la fundació, l'any 2011, de les Yekîneyên Parastina Gel (YPG) o Unitats de Defensa Popular que va comandar els primers mesos. Quan la milícia encara era embrionària, respecte a l'actualitat, un grup de kurds lleials al règim d'Àssad va assassinar al comandant el 14 de gener de 2012 a Qamixli.

Quatre anys després del seu assassinat, el Komutan (Comandant en kurd) fou homenatjat per les YPG, les YPJ, el Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) i Yekitiya Star, organització feminista a Qamixli amb el compromís de seguir fent créixer la seva obra per una autonomia democràtica a Rojava. El Tev-Dem va destacar la visió estratègica del militant kurd i el fracàs dels qui, matant-lo, van voler enterrar les seves idees.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada