dimarts, 26 de gener del 2016

Rússia i les YPG negocien una ofensiva sobre Jarablus (Síria)

La font dels contactes és el diari sirià Al-Akhbar i els detalls són força concrets. "A principis de gener, un general rus acompanyat de quatre oficials va visitar la ciutat de Qamixli i es va reunir amb oficials kurds. (...) les trobades són encara en una fase consultiva, i no hi ha hagut un acord sobre cooperació oficial entre els dos bàndols. La cooperació està encara en el marc d'assistència logística". 

Rússia hauria ofert ajuda a lles Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), per a arrabassar la ciutat de Jarablus a l'Estat Islàmic. Aquest és, ara, el cordó umbilical del grup islamista sunnita per on reb ajudes del també islamista sunnita govern turc. De moment no hi ha acord sobre aquest extrem segons el propi diari que es considera afí al govern.

Des de KurdisCat hi ha constància que, fa mesos, les YPG del cantó de Kobanê proposen una ofensiva sobre Jarablus però la coalició internacional, liderada pels EUA, s'han negat a donar-hi suport apostant per un atac sobre ar-Raqqà. Aquest seria suïcida per les milícies kurdes tant per la composició ètnica com la geografia de la regió. Els EUA no volen atacar Jarablus seguint les directrius turques. Turquia considerava una "línia vermella" que les YPG creuin l'Eufrates. De tota manera les YPG ja l'han creuat per Tishrin (situada al sud de Jarablus). I, com va dir lacònicament el portaveu d'YPG, "no hem sabut trobar la línia vermella":

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada