dijous, 9 de desembre del 2021

Mor la presonera política kurda Garibe Gezer, violada i torturada pels guàrdies turcs

La presonera política kurda Garibe Gezer que ha estat sotmesa a violència sexual i tortures diverses vegades per part dels guàrdies de la presó turca ha perdut avui la vida en aïllament a la presó de Kandira. Gezer era empresonada des de 2016. Garibe Gezer, que va ser violada i torturada pels guàrdies, com a mínim el maig de 2021 i octubre de 2021 va aparèixer morta a una cel·la aïllada.

Garibe Gezer, que estava detingut a la presó de tipus F1 de Kandıra número 1 i va ser torturada sistemàticament. Gezer va dir a la seva germana, Asya Gezer, que la van posar a una cel·la encoixinada on la van despullar davant dels guàrdies masculins, la van colpejar, la van assetjar sexualment i la van deixar sense tractament mèdic. La cel·la on es trobava no tenia un lavabo adequat i, per tant, se li va obligar a utilitzar un forat a terra. Eren Keskin, copresident de l'Associació de Drets Humans (İnsan Hakları Derneği, İHD), va dir que "la cel·la té dos o tres metres de llarg i està totalment coberta de cuir. Estava vigilat per una càmera les 24 hores del dia, hi havia femta per tota l'habitació i l'olor d'orina i femta era insuportable. Només hi havia un forat a l'habitació per a un lavabo i es podia veure per la càmera".

L'administració penitenciaria va informar a la seva família de la situació de Garibe, que suposadament es va "suïidar" sense explicar ni com. Eren Keskin explica: "Acabem de rebre informació que la nostra clienta Garibe Gezer es va suïcidar a la presó de Kandıra. Va ser víctima de tortura. Va ser condemnat a una cel·la d'aïllament. L'administrador de la presó va trucar a la seva germana. Hem perdut la nostra ànima bessona. Estava sent condemnat a un aïllament. Com es pot penjar una persona a una cel·la. Vergonya! Quant dolor vau infligir a la família que viu a Dargeçit." Keskin es refereix als fets anteriors vinculats amb la família Gezer de Dargeçit. Un dels seus germans, Bilal Gezer, fou assassinat pels turcs en les protestes a favor de Kobanê del 2014. L'altre germà, M.E. va anar a la comissaria turca a preguntar sobre el destí del seu germà i va ser víctima de trets dels gendarmes turcs que el van deixar paralític. Un tercer germà, Hasim, és també pres polític a Elazig.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada