divendres, 13 de novembre del 2015

Conquesta d'Al Hawl per sorpresa per part d'YPG i SDF

La conquesta de la ciutat de Sinjar (Kurdistan de l'Iraq) ha amagat un moviment militar sorprenent i d'alta importància. Després del 30 d'octubre, les Forces de Defensa de Síria (SDF per les sigles en anglès), duien una ofensiva contra la ciutat d'Al Hawl (Hôl en kurd). Es tracta d'una ciutat amb triple significat. Va ser kurda i avui és àrab després d'un genocidi ètnic, permet l'accés a la frontera siriana i té reserves de petroli.


Els moviments de les SDF, i sobretot de les milícies kurdes YPG, YPJ i àrabs de Sanadid, van permetre avançar sobre una zona altament minada. Des de llavors han anat avançant lentament havent de fer front a un contra atac de l'Estat Islàmic contra el llac Khatuniyah. Just ahir van completar el perímetre del llac, situat al nord-est de la ciutat, i de la pròpia població de Khatuniyah. L'avantguarda de les SDF va plantar les seves banderes a només 3 quilòmetres d'al Hawl a darrera hora del vespre després de conquerir cinc llogarets.

Mapa @desyracuse incorpora la conquesta d'avui (part dreta)

Probablement arran dels fets de Sinjar, les forces que defensaven al Hawl s'han replegat cap a un destí desconegut i, aquest migdia, s'ha donat ordre d'avançar sobre la ciutat. La sorpresa ha estat majúscula doncs no hi ha hagut combats i la conquesta d'aquesta important plaça ha estat sense baixes en les darreres hores. Ha estat un moviment molt estrany doncs l'IS estava llençant atacs suïcides en aquest front mostrant que li donava molta importància. La retirada pot tenir a veure amb la derrota a Sinjar o un moviment tàctic per retornar. En tot cas, ara, el control d'al Hawl no era clau al perdre la connexió amb l'Iraq que es feia per l'autovia 47.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada