dimarts, 17 de novembre del 2015

Els EUA han fet una segona entrega d'armament a les SDF

Les Forces de Defensa de Síria (SDF, Syrian Defense Forces) han rebut la segona entrega aquest dissabte. La primera fou el dia 11 d'octubre i hi ha hagut forts debats sobre a qui es van entregar. Finalment hi ha un consens al voltant de la versió oficial que ara assegura Washington. Segons aquesta, l'armament el rep la Coalició Àrab Siriana. Aquest grup "fantasma" és un dels integrants de les noves SDF ergo qui les rep és aquesta nova formació. 

Els nord-americans han insistit que les armes només s'entreguen a àrabs i són els àrabs els qui les gestionen. Donat que el 90 % de les SDF és integrada per les milícies kurdes, sembla poc lògic que no utilitzin les armes. Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) són les que duen l'esforç més important al front tot i el veto nord-americà. Aquest està provocat per Turquia que no permet l'entrega d'armes a les YPG i les YPJ doncs les considera terroristes. Curiosament les YPG i YPJ combaten contra l'Estat Islàmic, considerat terrorista per tots els actors mundials. En canvi Turquia ha donat suport a aquesta organització. 

El total entregat sembla ser de 120 tones però no ha estat confirmat per Washington. En tot cas és una victòria d'Ash Carter, secretari de defensa, qui ha advocat per donar armes a les forces kurdes o, al menys, ignorar el veto turc amb fets. En canvi queda afeblit el sector de
l cap de la missió dels EUA contra l'IS, John Allen, qui ha donat total suport a Turquia essent determinant en la traïció al moviment kurd de Síria. Arran del desplegament rus, Allen fou substituït el 25 d'octubre per Brett McGurck i Turquia perd el seu màxim suport a l'administració Obama. Malgrat això McGurck, tot i ser ben vist pels kurds iraquians, va donar suport al "dret a l'autodefensa" d'Ankara contra el PKK.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada