diumenge, 1 de novembre de 2015

Les dones de Gàmbia fan una crida per la pau i el respecte entre ètnies a Rojava i Síria
Les dones de Gàmbia han volgut enviar el seu missatge de pau a la zona de Rojava, actualment en ple conflicte bèl·lic.

Gàmbia i Senegal coneixen bé el que es estar en conflicte. A la seva història hi ha escrites diverses línies sobre colonització i també sobre enfrontaments entre tots dos països.

Però d'uns anys ençà Gàmbia és un país que viu en pau i rep amb els braços oberts a 8 aerolínies internacionals plenes de turistes que volen conèixer la famosa "rialla de Gàmbia". Més de 7 ètnies diferents hi conviuen en un país que només s'estén al llarg del riu Gàmbia. Majoritàriament musulmans però també hi conviuen cristians i animistes, es poden casar entre ètnies i entre religions però el que més sorprèn es veure com cadascú sap la seva pròpia llengua i a més la de les ètnies veïnes. La diversitat suma i per tant enriqueix aquest ambient de bona convivència. Aquest és l’exemple que cerca implantar al Kurdistan sirià i a tota Síria el confederalisme democràtic: els diferents grups socials, ètnics o religiosos poden conviure confederats des del respecte a l’altra.

"This women are suffering, we want the peace for this people" o "ISIS is not Islam, ISIS is destroying Islam" són algunes de les declaracions que feien mentre veien les imatges de les zones afectades i de les milicianes kurdes. Síria abans i després de la guerra, semblen dos països diferents. La violència és cara i no permet a un país desenvolupar-se. Steve Killelea , fundador i president de l'Institut per a l'Economia i la Pau, va dir en una entrevista que " les nacions han esdevingut més pacífiques a mesura que competeixen a través de l'economia en lloc dels mitjans militars " .

Així doncs fer arribar aquest missatge d'aquestes dones que no tenen gairebé res però que tenen el més important de tot: pau.

Noemí Fuster
@Noe_ona 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada