diumenge, 1 de novembre de 2015

Turquia a la minoria kurda: "Podeu votar però no podeu guanyar"

Els resultats, provisionals, de les eleccions d'avui a Turquia han estat:

Escrutat: 99 %
AKP   49,3% (316)
CHP  25,4 % (134)
MHP 12,0 % (41)
HDP 10,6 % (59)
Total escons: 550
 En vermell CHP, en taronja AKP i en violeta HDP

 Aquestes xifres, fredes, fetes amb sang dels darrers mesos, donen dues dades de pes:

1) La victòria per majoria absoluta de l'Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament). El partit islamista conservador se n'ha sortit amb la seva amb una estratègia de tensió en un procés marcat per:
a: majoria relativa a les eleccions del 7 de juny quan esperava una absoluta per canviar la constitució unilateralment
b: ruptura del procés de pau amb la resistència kurda del PKK, autoria no reconeguda de tres atemptats contra l'oposició d'esquerra i kurda (Amed, Suruç, Ankara).
c: desarticulació de l'oposició: detenció de 2.560 quadres de l'HDP, atacs a diaris, empresonaments de 20 periodistes, despossessió de 20 alcaldes i alcaldesses; assassinat de civils i militants kurds
d: aparèixer com l'alternativa al caos
Previsiblement la victòria d'Erdogan aturi l'espiral de violència ara.2) Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) entra al parlament malgrat la barrera del 10 %. malgrat això el seu descens és notable. Passa d'un 13,12 % a un 10,5 % dels vots. Els seus sufragis passen majoritàriament a l'AKP. El fet destacable és que malgrat la brutal repressió patida, malgrat el frau flagrant*, malgrat no haver fet campanya electoral arran dels atemptats del dia 10 a Ankara contra ell, malgrat l'assalta contra 400 seus en progroms i la crema de al seu central... l'HDP aguanta i continua dins del parlament turc. De fet, a Lice, Varto, Cizre, Nuseybin i Gever l'HDP supera... el 90 %.
El co president de l'HDP, Selahattin Demirtas, ja ha dit que l'elecció "no ha estat neta, i que sense campanya electoral hem superat el 10 %".

En definitiva el missatge del govern turc a la minoria kurda és: podeu votar però no podeu guanyar.

Especial eleccions de KurdisCat

* S'estan recopilant les proves de frau tot i les dificultats. En molts col·legis kurds hi ha més vots que votants. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada