diumenge, 22 de novembre del 2015

XIV congrés del PDPKS a Rojava

La ciutat d'Amudê, al cantó de Cizîrê, Rojava (Kurdistan de Síria) va acollir, el 20 de novembre, l'inici del catorzè congrés del PDPKS. El Partit Democràtic Progressista Kurd de Síria fou fundat l'any 1970. Actualment continua dirigit pel seu fundador Abdel Hamid Darwish, el més veterà dels polítics kurds de Síria. Se’l considera aliat a la Unió Patriòtica del Kurdistan, segona formació en importància del Kurdistan iraquià. Ambdues són formacions d'esquerra de caire social-demòcrata. El PDPKS ha tingut nombroses escissions algunes de les quals continuen actives com a mínim tres.

Aquest partit, de fet, ja és una escissió del primer partit kurd de Síria, el PDKS, Partit Democràtic Kurd de Síria, fundat l'any 1957. Tots ells van ser durament reprimits pel règim de la família Àssad i eren clandestins. En realitat, és la primera vegada que el partit pot celebrar la seva conferència de forma oberta i pública en els seus 45 (!) anys d'història.

Entre els assistents hi ha Redur Xelil, el portaveu de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG). També han enviat delegacions tan el Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) com el Consell Nacional Kurd de Síria (ENKS per les sigles en kurd), moviments àrabs i assiris i totes les organitzacions de la societat civil, organitzacions de dones i joves de Rojava. El discurs de Darwish ha estat el més esperat per la seva llarga trajectòria. Els treballs del congrés s'allargaran dos dies més i són una mostra de la bona salut democràtica de Rojava, l'única part de Síria on fets així són normals.Redur Xelil, YPG, entre els convidats 


 
 Abdel Hamid Darwish, icona del moviment kurd sirià, a la tribuna d'oradors

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada