dilluns, 8 de febrer de 2016

Les YPG continuen avançant per l'est d'Efrîn

Després de dos dies de combats contra membres del grup opositor islamista Ahrar al-Sham, el cor del Front Islàmic, han aconseguit conquerir Deir Jemal, aquesta població permet controlar l'autovia R214 entre Alep i Azaz, la principal ciutat de la província abans de la frontera amb Turquia. A més de milicians de les YPG han pres part en els combats aliats de Jaish al Thuwar, grup que formava part de l'FSA i ara pertany a les Forces Democràtiques de Síria.

En un altre moviment les YPG han conquerit Maraanaz, a només 3 quilòmetres i mig d'Azaz. Cal entendre aquest avanç com pas previ a atacar la base de Menagh que queda al sud. Les conquestes s'afegeixen a les d'Al Kharba i Ziyarah, el molí de Faysal i l'elevació de Tall Ajar. Aquest darrer turó, situat molt al sud de la base de Menagh permet accés visual a la base.

 Mapa d'Aldin Abazovic dels avenços d'YPG fet des de la perspectiva d'Efrîn. En groc la zona controlada per la milícia kurda. Les línies en groc mostren les zones conquerides els darrers dies. Menagh consta com a Minaq i Deir Jemal com a Dayr Jamal. En vermell els avenços de l'exèrcit sirià.


Mapes parcials de Deir Jemal (adalt) i Maraanaz (baix)

Amb Deir Jemal i Maraanaz les milícies kurdes han establer una tenalla, nord i sud, per l'oest de la base de Menagh. Aquesta zona militar fou objecte d'un setge de més d'un any per part de les forces opositores sobre tropes regulars sirianes que van resistir amb enorme heroïcitat. Els militars lleials a Assad que van sobreviure van refugiar-se al cantó d'Efrîn sota protecció de les YPG l'any 2013. Actualment són forces d'Ahrar al Sham i Al Nusra les que la defensen.

Tot sembla indicar que l'objectiu de les YPG és conquerir la base abans de fer cap gest envers Azaz. El problema radica en que la base seria molt útil per rebre ajuda militar aèria però si les forces russes, que ara estan donant suport des de l'aire a les YPG, ataquen la base aquesta quedarà inutilitzada. Aquest és el motiu d'avançar en forma de tenalla sobre Menagh des de terra. Un dels motius que estan propiciant l'avanç d'YPG és que la pròpia població està demanant la seva intervenció. Així deixen de rebre els constants bombardeigs aeris russos i no passen a mans de l'exèrcit sirià que avança pel sud. Sigui com sigui i sense que cap de les dues parts ho hagi escenificat obertament, hores d'ara és obvi que l'ofensiva d'YPG i la de l'exèrcit sirià està, com a mínim, coordinada. Seria la segona vegada, després del setge d'al-Hasakah que les forces lleials a Assad i les de Rojava actuen de forma coordinada, tot i que separada. En aquest cas, però, tot indica que la direcció militar és russa. Moscou va ser l'única part que va defensar clarament la participació de la minoria kurda a les converses de Ginebra 3. La resta d'actors s'hi van oposar i les converses foren un rotund fracàs.

Per un mapa d'altra resolució de la zona de combats a l'est d'Efrîn i el nord de la província d'Alep aquí.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada