dimecres, 10 de febrer del 2016

Pels EUA el PYD i les YPG no són terroristes i els continuaran donant suport

El secretari d'estat dels Estats Units, John Kirby, va ser molt clar a les preguntes de si consideraven el PYD una organització "terrorista". La relació dels fets va ser la següent:

1) Seguint la recomenació de Rússia, el PYD havia estat convidat a les converses de pau de Ginebra 3.

2) Turquia va vetar la presència dels PYD i va obtenir el suport de França i els EUA. Les converses de pau van fracassar només començar.

3) Per compensar al sector kurd, aliat dels EUA dins la coalició internacional, l'enviat especial nord-americà a la zona, Brett McGurk, va visitar Kobanê i va escenificar el seu suport a les YPG reunint-se amb el comandant Polat Cano, retent homenatge a les persones caigudes al setge de Kobanê i reunint-se amb diversos sectors de Rojava com el Tev-Dem o la milícia assíria MFS.
 
4) Recep Tayyip Erdogan, president turc, va esclatar i va preguntar a Washington "Sóc jo el vostre aliat o els terroristes de Kobanê?". El mandantari turc es va mostrar notablement molest per la trobada entre McGurkk i Cano. Erdogan va advertir als EUA que no podien "cometre el mateix error que el 2003 quan es va crear una situació de facto". En aquells moments Turquia volia envair l'Iraq i els EUA es van negar.

5) El secretari d'estat, John Kirby, va tornar a ser preguntat, després de les amenaces d'Erdogan, si el PYD era terrorista: "No considerem, com vostè sap, el PYD una organització terrorista; sabem que Turquia ho fa (...) els combatents kurds són els més exitosos en la lluita contra el Daesh, els hi hem donat un gran suport i els continuarem donant suport."

6) Ahir el govern d'Ankara va cridar a consultes l'ambaixador dels EUA a la república turca. El motiu, precisament, eren les afirmacions de Kirbyperò no sembla que això vagi a fer cedir als EUA que ahir mateix feien arribar quatre avions amb munició a la nova base aèria de Rimelan, a Rojava i un comboi amb una trentena de vehicles creuava dels del Kurdistan iraquià cap al sirià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada