dimecres, 9 de març del 2016

Conferència de premsa al Parlament Europeu sobre la situació al Kurdistan turc

La conferència de premsa s'ha realitzat avui a la seu d'Estrasburg del parlament europeu. Hi han pres part representants electes de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) com ara  Osman Baydemir, de Batman, Ali Atalan i el representant del partit al Parlament Europeu Faik Yağızay. Han estat acollits per Marie-Christine Vergiat del Kurdish Friendship Group in the European Parliament, Takis Hadjigeorgiou, de la delegació parlamentària d'enllaç UE-Turquia i l'eurodiputat Miguel Urban Crespo acabat d'arribar de Bakur (Kurdistan turc). La idea central ha estat denunciar l'"estat de guerra que viola els drets humans" (Baydemir).


La primera quantificació dels atacs turcs contra població kurda és esfereïdora: 650 assassinats/des i 450.000 desplaçats en 10 mesos. Baydemir ha implorat a les institucions europees que visitin Bakur per observar-ho de primera mà. Al mateix temps Takis Hadjigeorgiou ha evidenciat la feblesa de l'UE: "els governadors turcs refusen donar-nos permís per a reunir-nos". No parlem del govern sinó de funcionaris de grau mig. Crespo ha definit la situació "com a no normal, és un veritable estat de guerra".

Hores després, quatre grups parlamentaris han demanat al president Martin Schulz i a la responsable d'exteriors Federica Mogherini que s'actuï contra l'agressió del govern turc. En concret demanen una visita oficial del parlament europeu al Kurdistan del Nord. Els quatre grups que han fet la petició són:

- Aliança Progressista dels Socialistes i Demòcrates, als Països Catalans representada pel PSOE i el Parti Socialiste.

- Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa, la seva representació catalana actual és formada per CDC i C's. També hi forma part el PNB basc. A la Catalunya Nord MoDem i UDI.

- Verds / Aliança Lliure Europea, amb ICV, Compromís i ERC com a representant dels Països Catalans i Les Verts a Catalunya Nord. També hi formen part BNG.

- Esquerra Unida Europea / Esquerra Verda Nòrdica, representada Podemos i per EUiA, a Catalunya, i IU a nivell estatal, que està coaligada amb Anova; també hi forma part EH Bildu.  A Catalunya Nord el Front de Gauche és el seu referent.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada