dissabte, 19 de març del 2016

Els eixos de l'acord que dóna "les claus d'Europa a Erdogan"
La Unió Europea va acordar ahir, 18 de març, amb la República de Turquia per expulsar part de les persones refugiades arribades des de l'estiu a territori europeu. L'acord posa en qüestió de forma clara el rostre humanitari de la UE retornant a Turquia persones que fugen de la guerra. Una Turquia que la UE considera "país segur". Els darrers mesos 350.000 persones s'han convertit en desplaçats interns fugint de la repressió del govern turc al Kurdistan. A més dóna carta blanca al govern turc de l'AKP per a dur a terme les seves polítiques de deriva autoritarista, de repressió a l'oposició d'esquerra i d'extermini, creuant tot tipus de ratlles vermelles, de la resistència kurda. El govern d'Erdogan, a partir d'ara, pot fer el que vulgui i quan vulgui. A més apareix reforçat davant la seva opinió pública mostrant que ha posat de genolls a Europa. El preu que ha pagat Europa ha estat:

- retorn de totes les persones que arribin de forma irregular a les illes gregues, a canvi, per cada sirià arribat a Grècia irregularment i retornat a Turquia, la UE n’aculli un des dels camps de refugiats turcs.

- entrega de 6.000 milions d'€ dels que la meitat seran transferit de forma immediata. Aquesta ajuda serà oficialment per atendre persoens refugiades però no serà supervisada pel que Turquia la podrà destinar a reprimir la dissidència interna o, encara més, accions de guerra. Ahir mateix avions F-16 i F-4 2020 turcs, d'alt cost, llençaven impunement bombes al Kurdistan iraquià contra la resistència del PKK.

- liberalització dels visats per a ciutadans turcs que vulguin entrar a Europa a partir de juny d'enguany.

- un acostament d’Ankara a la UE de cara a la seva adhesió.

                                           
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat que: ‘Hem acordat que tots els immigrants irregulars que vénen de Turquia a Grècia seran retornats. La implementació es farà gradualment, i es basarà en el principi d’1 a 1’. No s'ha aclarit si els refugiats kurds de Síria seran entregats també a Turquia el que afegiria un element encara més denigrant a un acord vergonyant.

Erdogan ha aconseguit exactament el que volia quan, al juny, va obrir les fronteres coincidint amb la represa, unilateral per part seva, del conflicte kurd. Com ha afirmat el dirigent liberal belga Guy Verhofstadt: "Ara li hem donat les claus d'Europa al sultà Erdogan". L'acord entra en vigor demà.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada