dijous, 31 de març del 2016

Kurdistan sirià: refugi segur enmig de la brutal guerra de Síria

Mentre els líders mundials discuteixen sobre la forma de posar fi a la guerra de Síria, la majoria de la gent a Occident està més preocupada per mirar més enllà de les bombes, la destrucció i la crisi de refugiats que d'entendre l'embolic d'alineacions que és Síria. El que sovint està ocult a la vista és que una franja de terra al nord de Síria, coneguda com el Kurdistan sirià, contigua amb el sud-est de Turquia, és la llar d'una revolució notable. I jo no faig servir el terme "revolució" a la lleugera.

Des de la primavera àrab del 2011, el Kurdistan sirià, de població predominantment kurda del voltant del 3-4 milions d'habitants, ha efectuat una transformació de baix a dalt de la societat en una democràcia directa, organitzada en tres zones autònomes, cantons d'estil suís.

El canvi ha estat inspirat per les idees d'Abdullah Öcalan - un membre fundador del PKK, (Partit dels Treballadors del Kurdistan), que ha estat llanguint en una presó turca des de 1999 per traïció - i conduït per la participació de les dones en tots els nivells.

El Kurdistan sirià sortí momentàniament a l'escenari mundial a principis de 2015, després que combatents kurds - amb cobertura aèria nord-americana --van alliberar la ciutat de Kobani de les urpes d’ISIS després de 112 dies de lluita. Per als EUA, els kurds del Kurdistan sirià són l'única força fiable i eficaç de lluita contra l’ISIS a terra.

El suport dels EUA per al Kurdistan sirià els posa, però, en confrontació directa amb el seu aliat de l'OTAN, Turquia, que s'oposà a donar als kurds un lloc en les converses de pau a Ginebra.


Els mitjans de comunicació occidentals, sovint tan centrats en la cobertura de la guerra a Síria, l’únic cop d'ull que n’ofereixen és a través de fotos cridaneres "sexy" de les combatents YPJ femenines. Més enllà de la sessió de fotos, rarament reben cap informació sobre el que són.

Anar al Kurdistan sirià


En el moment en què vaig creuar la frontera, a Peshabur, del Kurdistan iraquià (GRK, la regió semiautònoma controlada pels kurds al nord de l'Iraq), vaig comprovar com el Kurdistan sirià era obvi que era un lloc molt diferent.

No hi havia centres comercials, ni autopistes, no hi ha gratacels, no hi ha tanques publicitàries; les úniques tanques eren imatges de "màrtirs" que van donar les seves vides per defensar la revolució.

És un efecte de l'economia basada en la cooperativa del Kurdistan sirià, que és impulsada per les necessitats de la gent, en lloc del lucre. L'home que dirigeix ​​l'encreuament fronterer de Peshabur rep el mateix salari que el jove de 17 anys d'edat que serveix el te. És una igualtat que vaig veure repetidament allà on fos.

Estranyats et diuen amb entusiasme en arribar "Benvinguda al Kurdistan sirià", encantats que una estrangera siga vinguda a visitar-los.

La frontera és marcada pel riu Tigris i hi ha refugiats a banda i banda que transporten grans quantitats d'equipatge.

Molta gent que va al Kurdistan sirià el deixa allà perquè ha corregut la veu que no només és una zona relativament tranquil·la, sinó que és una comunitat secular i multicultural genuïnament oberta a la miríada d'ètnies presents allà: àrabs, turcmans, yezidi, arameus, armenis i més.

Més tard, un comerciant àrab amb qui vaig parlar al soc de Qamixli, la capital de facto de Kurdistan sirià, em va dir el mateix: que acabava de fugir d'ar-Raqqà la capital de facto del califat autoproclamat d’ISIS, que és intolerant amb tots excepte amb una raça particular hiper-religiosa sunnita de l'Islam.

Jove, casada i analfabeta - ara aprèn a llegir


Durant els 10 dies que era al Kurdistan sirià estava a càrrec de l'organització de dones Kongira Star. Cada nit, em vaig quedar amb una família diferent i em vaig trobar amb la calidesa i senzilla hospitalitat d'un poble amb poc que compartir i molt a donar.

Gairebé tots havien perdut un fill o filla a la lluita. Moltes de les dones que vaig conèixer no sabien llegir ni escriure abans de la revolució i havien estat casades en matrimonis arreglats o forçats, de vegades fins i tot fins a 15 anys. Ara es trobaven reunides amb delit i van practicar la lectura de subtítols en les notícies de televisió.

Elles van parlar de posar fi a la dominació masculina i donaven a les seves filles la llibertat d'elegir els seus marits i seguir carreres. També hi eren ara actives fora de la llar en diferents comissions - salut, educació, resolució de conflictes i més - formades per les comunas de barri.

Aquestes dones eren tan inspiradores com els activistes i revolucionaris polítics de tota la vida, que havien renunciat a la vida familiar i als nens per construir una societat amb igualtat incrustada en la seva estructura.

Duen a terme l'economia, l’"exèrcit", els serveis de salut, l'administració - l'equivalent dels ministres del govern al Kurdistan sirià – i, no obstant això, seguien sent summament accessibles, disposades a donar-te una hora del seu temps, fins i tot dins d'una agenda molt ocupada. Fins i tot si cal fer un àpat una mica més senzill.

Un experiment fràgil


La guerra civil de Síria va crear un buit polític que va permetre que la revolució Kurdistan sirià florís. Intents similars a la democràcia directa a la frontera amb Turquia, en ciutats com Diyarbakir, s'han enfrontat a la força bruta de l'Estat turc.

Turquia, l'Iraq, l'Iran i Síria - tots els quals tenen poblacions kurdes substancials - han tractat d'esborrar la identitat kurda, amb diferents nivells de brutalitat, ja que temen perdre territori a un possible futur Estat-nació del Kurdistan. Això malgrat el fet que Ocalan ja no està aspirant a/trucant a/demanant un estat-nació independent, sinó que proposa comunitats autònomes democràtiques, que operin dins de les fronteres nacionals existents dels països on viuen els kurds.

El PYD (Partit de la Unió Democràtica), semblant a Ocalan per les seves línies ideològiques, és la força política més dominant al Kurdistan sirià. S’ha ocupat de bastir aquestes comunitats, incloent la seva ala militar, la YPJ i el YPG (Unitats de Protecció del Poble) per protegir aquest experiment fràgil davant del gran nombre d'enemics arreu.

Amenaces en tots els costats


Turquia veu el Kurdistan sirià com una amenaça i una extensió de l’activitat política i militar del PKK (Partit dels Treballadors Kurds) al sud-est de Turquia. Tot i que el PKK ha renunciat al seu passat violent, Turquia persisteix en qualificar-lo d’una organització terrorista - i Europa i els EUA han seguit el seu exemple. Al sud, el Kurdistan sirià s’està defensant valentament contra ISIS. Com si això no fos prou complicat, Rússia i els EUA - que coincideixen en el seu suport al Kurdistan sirià- estaven, fins a la retirada recent de Rússia, lluitant en costats oposats a Síria.

Una oficina diplomàtica es va obrir recentment a Moscou. Quan vaig preguntar a diversos polítics del Kurdistan sirià per explicar aquest enigma, van dir que no estaven alineats a cap banda, però sí receptius a acceptar l'ajuda de qualsevol potència per tal de complir el seu objectiu a llarg termini de "Confederalisme democràtic... el sistema democràtic d'un poble sense estat ". És de suposar que també és una afirmació de la seva independència dels EUA.

Cap a l'est, es troba el Kurdistan iraquià, un estat independent en tot menys en el nom, que té importants vincles comercials amb Turquia - i el seu president Massoud Barzani, amb la seva marca política conservadora i tribal, ha enganxat el seu carro fermament a Turquia.

Això ha significat que el Kurdistan iraquià, juntament amb Turquia, ha tancat la frontera, ha imposat un embargament comercial i està cavant una rasa/trinxera per separar els dos països.

Perill en l'èxit?


Quan ISIS sigui expulsat de Síria, ja que sens dubte ho serà, hi ha un perill real que els EUA l’emprengui contra el poble del Kurdistan sirià a causa de la seva ideologia anticapitalista, ja que gairebé els suposa més una amenaça que el fonamentalisme religiós d’ISIS.

Els EUA també han estat un amic de poca confiança. Quan el 70% de Kobani va ser destruïda pels atacs aeris dels Estats Units en la lluita contra ISIS, van mostrar poc interès en ajudar a reconstruir-lo. No van utilitzar la seva influència amb Turquia per pressionar el president Recep Tayyip Erdogan perquè deixàs que els materials de construcció essencials entrassin a Síria.

Aquesta comunitat assetjada, que ha fet grans passes per assegurar la igualtat de gènere, de classe i racial en temps de guerra, necessita el nostre suport. S’ha d’exercir pressió internacional sobre Turquia i el Kurdistan iraquià per tornar a obrir les fronteres del comerç, tan essencial i que pugui fluir en les dues direccions; el PKK ha de ser eliminat de la llista prohibida de les organitzacions; i l'ajuda ha de ser proporcionada per a facilitar l'afluència de refugiats d'altres parts de Síria a aquest refugi segur.*

 Rahila Gupta, autora de Enslaved: The New British Slavery
Article original en anglès publicat a CNN

* Nota de KurdisCat: Actualment es calcula en 750.000 el nombre de persones refugiades de Síria acollides a Rojava complint el seu Contracte Social. Això representa un 21 % de la població. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada