dilluns, 18 de juliol del 2016

Acte a Benicarló presentant el confederalisme democràticArran el Sénia genera un debat al Gòtic sobre el poble kurd i la seua aposta de supervivència
Un matriarcat amb un paper fonamental de la dona
L’edifici Gòtic, de Benicarló, va acollir el 14 de juliol una conferència organitzada pel col·lectiu Arran el Sénia que sota el títol ‘Confederalisme democràtic, l’aposta del poble kurd’, pretenia realitzar una aproximació a la lluita que desenvolupa aquest poble en la fita per aquest poble indoeuropeu disseminat en cinc estats diferents.

Dos dels membres de KurdisCat, Àngel i Gregorio, traslladaven les principals eixos a traves dels quals s’ha ordit la complexíssima trama de tot el context tant geogràfic com històric que ha fructificat en la lluita d’un poble en el qual la dona té un paper preponderant, tant en l’àmbit ideològic, com en la lluita armada.
Els antecedents de l’estat actual del poble kurd eren exposats per Àngel, el qual a través d’un power point desgranava tot el procés polític, en el qual el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) continua sent un referent per la lluita. Un procés que ha derivat en l’aposta per la creació d'un nou marc de convivència per donar sortida a la qüestió kurda i pacificar l'Orient Mitjà però extrapolables a altres indrets del món: el confederalisme democràtic.

Es tracta d’un nou paradigma civilitzatori que busca resoldre els problemes del Kurdistan, però també els del conjunt del planeta. De fet, fa tres anys i mig que s'aplica a la zona de Rojava, dins el Kurdistan sirià, on mitjançant un sistema de vicepresidència basat en assemblees populars, totes les cultures i minories ètniques participen dels afers públics en peu d'igualtat. A més dels kurds, hi ha àrabs, armenis, cristians i molts altres col·lectius que, fruit d'aquest model, estan eradicant la violència masclista i potencien la convivència entre la població.
D'aquí que el moviment kurd emplaci els estats colonialistes perquè permetin implementar-lo per vies pacífiques i a través del diàleg i la reconciliació. Ara bé, si no el reconeixen, es podria construir el confederalisme democràtic de manera unilateral. A Rojava i a altres indrets del Kurdistan, com apuntaven ahir, la col·lisió entre dues autoritats antagòniques provoca greus enfrontaments. Ara mateix, Turquia s'ha llançat a una guerra d'extermini contra el poble kurd i dóna suport a Estat Islàmic, el DAES, que està sembrant el terror decapitant dones i infants kurds.
El fonamental paper de la dona
Actualment el poble kurd acull el moviment de dones més gran del món. Ha esdevingut una font d'inspiració per a la resta de dones de l'Orient Mitjà i altres grups que malden per emancipar-se del colonialisme. A aquest grup s'hi han sumat armènies, cristianes i dones de comunitats en risc d'extinció. Cal destacar que per tal de donar suport i propagar i protegir, donar cobertura, a aquest ideari, s’han creat diaris, ràdios, canals de televisió i altres mitjans a través dels quals es difon perquè els mitjans oficials només legitimen els abusos dels estats colonials i la modernitat capitalista.
Posteriorment a la xerrada, es va produir un debat on es van intercanviar analogies, comparatives amb altres pobles oprimits en un context global, així com el paper d’Europa amb tot el procés i el conflicte.

Font: La Calamanda

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada