divendres, 15 de juliol del 2016

El cop d'estat a Turquia en 3 punts


1) Els colpistes han actuat de forma molt eficient a darrera hora del vespre. S'han desplegat a Ankara i han ocupat l'aeroport, han tancat el pont principal d'Istanbul i s'han desplegat a Izmir. Posteriorment han ocupat la seu del MIT, mena de serveix secrets-consell de seguretat turc i la televisió turca TRT. Des d'allà l'anomenat Consell Local de la Pau ha fet públic que s'havia fet amb el poder.

2) Han declarat a Erdogan un "traïdor" i han anunciat que restauraven l'ordre democràtic suplantat per la deriva autoritària islamista de l'AKP. De fet, el precedent d'aquest, el Partit del Benestar, fou abolit l'any 2000 pels mateixos militars. Aquella vegada van afirmar que els islamistes amenaçaven l'odre secular de la República de Turquia implantat per Ataturk, el reformador imperialista turc. Quan l'AKP va arribar al poder va assumir que mantindria aquest estat secular però les mesures islamitzadores d'Erdogan i la seva col·laboració amb grups com Estat Islàmic ha acabat resultant asfixiant per a molts militars.

3) És un clar símptoma que els colpistes declaren ser un "Consell de la Pau" i es declarin seculars. El fet que Erdogan enviï les tropes a Kurdistan a lluitar contra el PKK havia estat criticat pels sectors contraris a trencar el procés de pau com va fer unilateralment el president. Un altre element és que el Consell ha anunciat que jutjarà els traïdors. A mesura que el cop d'estat es consolida, tot i que la policia s'ha posicionat en contra, i Erdogan no apareixia creixia la possibilitat de que el dèspota hagués escapat cap a Itàlia on el seu fill va traslladar-se i ha estat acusat de corrupció. A darrera hora del vespre ha aparegut mitjançant facetime i ha assegurat que era "en un lloc segur" i que els responsables pagarien el que han fet.

La gran pregunta és què passarà si triomfa el cop d'estat. En primer lloc cal partir de la base que, amb Erdogan, la relació amb la minoria kurda havia tocat fons. Fa uns dies Cemil Bayik, de la Confederació de Comunitats del Kurdistan (KCK) i PKK, va afirmar que Erdogan havia representat el pitjor enemic pels kurds Quan es toca fons només queda millorar. Això no suposa que els colpistes siguin afins, ni molt menys. Es tracta de militars turcs formats en el culte imperialista a Ataturk però, com a mínim, no tenen l'odi "religiós" que Erdogan i l'AKP tenien cap al PKK. Com a mínim hi ha una coincidència en una societat secular laica on no es barregen política i religió. Com a mínim el Consell es titula de la pau i, en el paper, han dit que defensaran: " la democràcia, els drets humans i les llibertats".** Comunicat del Consell Local de la Pau:

"Les Forces Armades de Turquia han pres completament l'administració del país per a reinstaurar l'ordre constitucional, la democràcia, els drets humans i les llibertats, el govern de la llei i la seguretat general que ha estat danyada.

Tots els acords internacionals i compromisos són encara vàlids.

Afirmem que les nostres bones relacions amb tots els països del món continuaran."

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada