diumenge, 24 de juliol del 2016

'Mr Lee', primer no yazidi enterrat al Santuari de Sherfeddin"Són la gent més senzilla i pacífica del món, si moro m'agradaria que m'enterreu en un dels seus cementiris". Aquesta era la voluntat de Leland Standord Scott, un metge nord-americà que va decidir marxa al Kurdistan de l'Iraq ha donar la mà als més ignorats dels ignorats. Els refugiats que han estat expulsats de casa però no tenen res ni per arribar a Turquia, ni molt menys a Europa. Els refugiats que no són musulmans, els qui són atacats a Grècia o Alemanya per d'altres refugiats que sí ho són. Els kurds yezidi.

Un milicià de les HPÊ al costat de peshmergues yezidi


Va arribar al camp de persones refugiades de Bajed Kandal, al nord del Kurdistan iraquià. I allà va fer de metge i de mestre. Va ensenyar a la mainada yezidi la llengua anglesa i va salvar vides que era el seu objectiu. Però ell mateix va patir una malaltia cerebral que no va poder superar. I va finir, als 67 anys, el 3 de juliol.

En un principi se'l volia repatriar però la pròpia família va mostrar la voluntat escrita de Stanford Scott i es va acceptar enterrar-lo prop de Sinjar. De fet es va anar més enllà i la comunitat yezidi va acceptar enterrar-lo al Santuari de Sherfeddi. Es tracta d'un lloc sacre on només s'hi enterra persones de religió yezidi.

El 21 de juliol es va oficiar el funeral i 'Mister Lee' fou enterrat amb honors militars per la comunitat yezidi a la que tant va audar. No era yezidi, però era un home bo, i amb això n'hi ha hagut prou

Cristina Torrent
@CrisTorrentMas

Fotos: Ezidi Press

Annex 1.- Per a saber-ne més dels yezidi: 

Qui són els yezidi?

Article de Marc Español sobre la milícia yezidi de Shesho

Article sobre els fets d'agost de 2014

Article sobre les diferents postures yezidi al voltant de l'autogovern  

Fundació de l'Aliança de Shengal 

Amenaces i ajudes recents pels yezidi
Annex 2.- Grups armats yezidi:

Sobre les HPÊ, Hêzên Parastina d'Êzîdxan  (Marc Español), abans  Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal),

Peshmerga Yezidi

Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal)

Yekinêyen Jinên Êzidxan (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJÊ)

Yekineyên Taybet a Êzidxanê  (YTÊ, Unitats Especials Yezidi)

Asayîşa Êzîdxan

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada