dilluns, 18 de juliol del 2016

Una purga que supera tota expectativa

"Gran neteja" titula avui el Sabah Gazetesi. Només aquesta nit 8.000 agents policials han estat suspesos de feina. Una part han estat detinguts (149 a Ankara,  més de 79 a Erzurum ...). A tots se'ls ha obligat a entregar el seu armament. En una sola nit han estat suspesos 7.899 policies turcs, 614 agents de la gendarmeria, 47 governadors de districte i fins a 30 governadors provincials.

El poder judicial ha quedat escapçat: dos membres del Tribunal Constitucional, 48 del Consell d'Estat i 2.745 magistrats han estat arrestats. L'estament militar també ha quedat molt afectat amb 3.000 detencions, entre els detinguts hi ha l'almirall de la flota del Mar Negre, el general responsable de la base de l'OTAN d'Incirlik, el principal assesor militar d'Erdogan, Ali Yacizi o Akin Öztürk, cap de les forces aèries, suposat cap i responsable de l'assassinat de 34 civils kurds a Roboski. 103 generals i almiralls resten detinguts. Per entendre, fins a quin punt, la cúpula militar turca ha estat decapitada, l'exèrcit turc comptava fins ara amb 358 militars d'aquestes graduacions. Hom es pregunta com pot ser que només unes desenes de militars surtissin als carrers, a Ankara i Istanbul, si realment estava implicat un nombre tan elevat de personal militar i policial. Incongruent. De fet, la detenció de Yacizi és especialment important. Una persona tan propera a Erdogan qüestiona si els colpistes creien actuar realment contra el president o, ben al contrari, al seu servei. El 23F, per exemple, la implicació del tutor de Joan Carles de Borbó va fer creure alguns dels revoltats que seguien ordres del monarca.

D'altra banda la xifra de víctimes mortals en l'intent de cop d'estat és de 290 dels que més d'un centenar serien militars, mots d'ells reclutes que no sabien ni què estaven fent. També hi ha desenes de civils assassinats pels colpistes amb tancs que van esclafar-los.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada