dilluns, 17 d’octubre del 2016

Comença la batalla de Mossul

Avui a primera hora del dia el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, anunciava l'inici de la batalla. Uns 30.000 homes, entre forces de l'exèrcit iraquià, paramilitars xiïtes i forces peshmerga (de l'UPK, KSDP i PDK) han començat a avançar sobre la ciutat. Amb ells hi ha forces auxiliars cristianes (NPU) i yezidi (YBŞ). Es calcula en 4.000 els membres de l'Estat Islàmic que s'enfronten als aliats. 

Cinc peshmerga de l'UPK caiguts en combat avui al front est de Mossul, a baix a la dreta el tinent Tariq Abdallah, el primer en morir avui

 
Muhammad Haji Mahmud 'Kaka Hama'(80), del Partit Socialista Democràtic del Kurdistan, dirigint-se als seus peshmerga abans d'atacar Mossul


Front de l'est de Mossul

Només al front de Khazir, est, hi ha tres fronts actius i s'hi han desplegat 4.000 kurds peshmerga. Des de les cinc del matí avions de la coalició internacional, principalment dels Estats Units, han castigat les posicions islamistes en aquest front. A les sis s'ha donat l'ordre d'avançar en dos eixos:

- Khazir, per part de les forces peshmerga i les Forces Especials Zeravani encapçalades per Aziz Waisi

- Gwer i Gayara per part de l'exèrcit iraquià i les milícies xiïtes

 Crema de pous de petroli a Hamdaniya

Bloqueig a Hamdaniya 

El districte d'Hamdaniya, al nord-est de Nínive i el sud-est de Mossul, és escenari dels combats més durs. Estat Islàmic ha cremat els pous de petroli i fa impossible el suport aeri a la Divisió 9 de l'exèrcit iraquià. L'estratègia global dels islamistes ha estat llençar vehicles amb explosius contra els atacants. Fins a sis han estat conduits per suïcides. Un d'ells, com a mínim, ha impactat contra una columna peshmerga de l'UPK (Unió Patriòtica del Kurdistan). Han mort cinc milicians i vint han quedat ferits. Entre aquests el fill del vicepresident del Kurdistan, Kosrat Ali.


Unitat d'artilleria kurda al front est i unitat motoritzada. Només es permeten la bandera kurda i l'iraquiana en el front. Font.

IS expulsat de 17 poblacions 

Les forces kurdes han expulsat els islamistes de Basakhira, Tarjala, Basgirdan, Sheikh Amir, Karbali, Badanay Gwara i Badanay Bichuk. Totes elles al front est de Mossul. Els poble de Bartala (Bartella)* i Bazgirdan estan completament envoltats i sota setge segons el Comandament General Peshmerga.

Les tropes iraquianes han entrat a Namrood i Hamam Ali, al sud de Mossul. A més cinc pobles de la zona de Gwer han estat desallotjats d'islamistes: Ibrahim Khalil, Aladala, Kan Harami, Abbas Rajab i Jadida.
 
Barzani, desplaçat a Khazir, ha volgut evidenciar qui du a terme l'ofensiva sobre el terreny

200 km2

El president del Kurdistan iraquià, Massud Barzani, ha realitat una roda de premsa al front de Khazir on ha destacat que era "la primera vegada que la sang de les forces peshmerga i les forces iraquianes ha estat vessada amb un objectiu comú". El dirigent kurd ha denunciat que "cap altra força al món hauria obtingut una victòria amb el tipus d'armament amb el que estem combatent". Certament les armes kurdes no són precisament modernes però és una evidència que el suport aeri que reben deixa en clara inferioritat a l'Estat Islàmic. En global Barzani ha xifrat en 200 quilòmetres quadrats la zona de la que avui ha estat expulsat l'Estat Islàmic.

*Aquesta població era majoritàriament cristiana assíria i caldea.

 En rosa les zones on avui han avançat les forces aliades iraquianes i kurdes. En groc les que ja controlaven i en negre les islamistes.

Situació prèvia a l'inici de la batalla ahir. Font

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada