dijous, 27 d’octubre del 2016

Taula rodona entre 5 partits kurds de Rojhilat, Kurdistan de l'Iran

El Midle East Research Institute va aplegar ahir, a Arbela, els dirigents dels cinc principals partits kurds de Rojhilat. Les cinc formacions presents (no es va explicar l'absència del PJAK que acaba de celebrar el seu 5è congrés) van coincidir en dir que l'actual govern iranià actua guiat per dos eixos oposats a qualsevol opció democràtica: el xiïsme religiós i l'imperialisme iranià, ergo persa.


Els dos PDKI allunyats

Mustafà Hijri, secretari general del Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran (PDKI) va mostrar un futur poc esperançador pel diàleg:

"El règim islàmic ha demostrat, els darrers 28 anys, que mai acceptarà els drets kurds. Per això hem decidit tornar a enviar els peshmerga a Rojhilat en suport al nostre poble. El règim venia la propaganda que els partits kurds ja no tenien força. Hem de donar esperança al nostre poble, per això hem optat per desplegar altra vegada els peshmerga a Rojhilat on ens cal tenir presència militar".

La seva escissió, el Partit Democràtic del Kurdistan-Iran (KDP-I) va enviar a Arbela el seu màxim dirigent, Khalid Aziz. Va fer un discurs més moderat apostant per la resistència civil com a via per arribar a obrir un diàleg:

"L'única oposició viable a l'Iran és la kurda, la resta han estat o bé dissolta o bé exiliada. Ara bé: no som una amenaça pel règim iranià, i el motiu principal és que no estem units. "

Els tres Komala distants: K-KTP, K-PIK i Komalah

Komala, partit comunista kurd, està dividida en tres faccions que mantenen el nom original però postures enfrontades. Les tres van intervenir en el seminari. Omar Elkhanizade dirigeix el Komala-Kurdistan Toiler's Party, escindit del Komala-Party of Iranian Kurdistan. Elkhanizade veu impossible cap diàleg amb el govern islamista. De fet veu impossible cap canvi que puguin aconseguir els "anomenats reformistes". Va reconèixer que "els kurds hem estat derrotats militarment i política però ens podem aixecar altra vegada".

Abdullah Mohtadi, del Komala-Party of Iranian Kurdistan, en canvi es va mostrar optimista sobre un possible suport d'Occident davant les barbaritats de Teheran contra la seva pròpia societat. El dirigent kurd va fer una proposta, per una plataforma de reivindicació comuna entre totes les formacions polítiques kurdes de l'Iran. Va anunciar que el 19 de novembre celebraran la conferència de dones de Komala-PIK.

Finalment, Ebrahim Alizadeh, líder del Komalah-Kurdistan Organization of the Communist Party, la facció més propera a una entesa amb la resta d'oposició iraniana, va considerar "inviable" cap intervenció exterior per fer caure el règim teocràtic. Segons el veterà militant comunista: "A l'Iran hi ha una crisi política que derivarà en una revolució, i estem preparats des del Komalah-Kurdistan Organization of the Communist Party per quan això passi".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada