divendres, 7 de gener del 2022

9è aniversari de l'assassinat de 3 militants kurdes a París, diumenge manifestacions

Dissabte està convocada per la comunitat kurda una manifestació a París en el 9è aniversari de l’assassinat de les militants kurdes Sakine Cansız, Fidan Doğan i Leyla Şaylemez (Sara, Rojbîn i Ronahî). Amb el lema 'París ha donat l'ordre de la matança d'Erdogan, jutgeu-vos!' s'ha anunciat un monument commemoratiu. Nupel Munzur del Tevgera Jinên Kurd France/Mouvement des Femmes Kurdes en France (TJK-F) ha anunciat una marxa des de la Gare de Nord (a les 14 hores) fins a la plaça République el 9 de gener i n'ha demanat la participació. A Barcelona la manifestació del KurdisCat està convocada a les 12 del migdia als Jardins Salvador Espriu i a València al consolat francès (C/ Ambaixador Vich, 3).La tarda del 9 de gener de 2.013 tres activistes kurdes eren assassinades amb trets al cap al Centre d'Informació Kurda de París. Sakine Cansiz era una de les fundadores del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK). Fidan Dogan 'Rojbin' era representant a l'Estat francès del Congrés Nacional del Kurdistan i Leyla Soylemez 'Ronahi' era una jove militant kurda de pas per París. Les tres havien desaparegut per la tarda i foren trobades mortes a la matinada del dia següent. Els autors van usar silenciadors.

Sara havia nascut el 1958 a la regió de Dersim una de les més actives en la defensa dels drets kurds a Turquia. Pertanyia a una família aleví. Ja havia estat detinguda i torturada per les forces de seguretat turques. Fou la primera dona dirigent del moviment kurd i una "llegenda" fins i tot en els anys en que fou empresonada pels turcs. L'any 1998 després de 20 anys d'activisme constant l'Estat francès li va reconèixer el dret d'asil. El 17 de gener foren enterrades en una cerimònia al Kurdistan amb desenes de milers de persones.

Omar Güney, xofer de Cansiz és el màxim sospitós de les execucions, va aparèixer mort el 17 de desembre de 2016 just abans de ser jutjat. L'advocat francès de les famílies de les víctimes ha afirmat que les investigacions apunten a Turquia. En un any, però, encara és hora que es faci públic cap avenç en descobrir què va passar i qui és al darrera d'un crim execrable.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada