dimarts, 18 de gener del 2022

Eufòria entre els alumnes per poder-se inscriure a classes optatives en llengua kurda a Turquia

Els partits polítics, les institucions i els acadèmics kurds demanen als joves estudiants del grup ètnic de Turquia que es inscriguin a classes optatives en la seva llengua materna, a mesura que s'acosta el termini per a l'obertura condicional de les classes de kurd. L'etiqueta #KurdîHilbijêre (kurd seleccionat) és tendència a Twitter des de fa dies. Els kurds de Turquia poden estudiar en la seva llengua materna a l'escola amb notables restriccions:
- durant un parell d'hores a la setmana
- mitjançant cursos optatius que només es poden obrir quan s'inscriguin almenys deu estudiants.
- les lliçons només s'ofereixen als alumnes de cinquè a vuitè de primària. 
- el procés no és nou, però alguns estudiants kurds no s'inscriuen aquestes classes perquè no se'ls qualifica per als resultats finals. 
- només els pares dels alumnes poden inscriure els seus fills a aquestes classes. 
La data límit d'inscripció és el 21 de gener.

“Hem demanat l'educació kurda, però no ha estat acceptada a Turquia. Tanmateix, hi ha una altra oportunitat: cursos optatius. Sabem que els cursos optatius no són suficients per aprendre la llengua kurda, però és una oportunitat", va dir Ebru Gunay, portaveu del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), prokurd, en una conferència de premsa. El Moviment per la Llengua Kurda (HEZKURD) ha fet una intensa campanya per a les lliçons optatives, amb els seus membres repartint fulletons als estudiants per animar-los a matricular-se a les lliçons de kurd.  Les lliçons s'ofereixen en els dos dialectes de la llengua kurda: kurmanji i zazaki.  i Zazaki apareixen a la categoria de Llengües i dialectes vius del ministeri d'educació de Turquia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada