dijous, 6 de gener del 2022

Assassinat a l'Iraq l'exiliat kurd iranià Ahmad Begham

Un activista kurd iranià va ser trobat mort dissabte a la seva casa d'Erbil, segons les organitzacions de drets, i la seva família veu la seva mort "sospita" a causa de les marques de tortura al cos. Ahmad Begham, de la ciutat de Sardasht al nord-oest de l'Iran, havia perdut els contactes amb la seva família i amics des de dijous, va dir dimecres l'Organització Hengaw pels Drets Humans.

"El van trobar mort a casa seva dissabte després que un dels seus amics la visités", va dir Hengaw, citant una font amb coneixements. La policia encara no ha comentat l'incident. Begham treballava com a treballador de la construcció a Erbil, va dir un dels seus familiars a la Xarxa de Drets Humans del Kurdistan (KHRN). "La seva família i amics no van poder contactar amb ell després que acabés de treballar i tornés a casa dijous", va dir el KHRN citant el seu parent. "Un dels seus companys de feina va anar a casa seva i va trobar el seu cos sense vida després de no anar a treballar i no contestar les trucades telefòniques del dissabte".

La policia va traslladar el seu cos al departament forense d'Erbil, va dir el KHRN, i va afegir que les causes de la seva mort s'anunciaran en un termini de 20 dies. El seu cos va ser retornat diumenge a la seva família per ser enterrat a Qaladizeh, al nord de Sulaimani, va dir la vigilància dels drets. "Es veuen signes de tortura al seu cos a les fotos fetes pels familiars d'Ahmed mentre rentaven el seu cos", va dir el KHRN citant el seu parent. La mort sospitosa va ser el segon incident a Erbil. A l'agost, el membre del Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran (KDP-I) ​​Musa Babakhani va ser trobat mort en una habitació d'un hotel d'Erbil.

El KDP-I, un partit d'oposició kurd iranià, va dir que hi havia "marques de tortura al seu cos" quan va ser trobat mort. El KHRN va dir que Begham havia informat a un dels seus amics que estava sent "perseguit per un cotxe sospitós". Begham va abandonar l'Iran el 2011 a causa de la "pressió de les agències de seguretat", segons el KHRN. Va residir a la regió del Kurdistan com a sol·licitant d'asil polític. Va ser empresonat durant uns cinc anys a les presons de Sardasht i Mahabad a la província de l'Azerbaidjan Occidental el 2003 per la seva participació en les protestes a l'Iran. El KHRN va dir que almenys quatre activistes polítics kurds iranians i membres dels partits d'oposició kurds iranians van ser assassinats a la regió del Kurdistan el 2020.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada