dissabte, 3 de gener del 2015

Entrevista al moviment guerriller de dones kurdes de l'Iran

Axin Maku, membre del consell militar de les Forces de Defensa de les Dones del Kurdistan de l'Est (HPJ), guerrilla de les kurdes iranianes, ha contestat a les preguntes de l'Agència Firat News sobre el seu nou moviment creat fa tot just uns mesos.

Quan es van fundar les HPJ?

Abans de la HPJ estàvem organitzades com el HJRK*. I abans ho estàvem a la HRK** que va ser fundada l'any 2004. L'any 2010 ens vam organitzar de forma autònoma com la HJRK, però a la primavera de 2014 vam declarar la fundació de les HPJ.***

Quins temes vau abordar a la vostra conferència?


La nostra conferència va discutir el tema de les dones a l'Iran i el Kurdistan de l'Est. Vam parlar concretament de com les dones podien defensar-se. Es va avaluar el desplegament de les nostres forces a les muntanyes de l'est de Kurdistan i ara ens estem preparant per a la defensa activa.

Podries explicar-te més?

Encara que estem presents en la majoria de les àrees ens cal ampliar les nostres forces. No obstant això, en un país com l'Iran, per molt que creixem encara serem petites. Podríem establir una força de defensa conjunta amb les dones iranianes, ja que les dones iranianes necessiten una força de defensa com les HPJ. El nostre segon objectiu és implicar a les dones iranianes en la nostra lluita. L'ampliació de les HPJ a l'Iran i el Kurdistan de l'Est significaria aturar l'execució de dones, la fi de la cultura de la violència, la prostitució i l'esclavitud.

És possible articular una força de defensa de la dona?

Certament. En primer lloc hem de trencar la mentalitat masclista, que diu que les dones són delicades i que la lluita és en contra de la seva naturalesa. Les HPJ no poden créixer sense trencar aquesta percepció. La resistència de les YPJ a Kobane i les forces de la YJA-Star a Sinjar ha afectat profundament a les dones iranianes també, i soscavat aquesta percepció. Per exemple, quan una dona a l'Iran se li va llençar àcid a la cara, ella va dir: "Que les dones de Kobanê vinguin a defensar-nos." No només les dones kurdes, sinó les dones iranianes i afganeses també han estat influenciades per la resistència kurda.

Al Kurdistan de l'est hi ha cap altra força de defensa de la dona, a part de les HPJ?


Les dones han participat en la lluita nacional al Kurdistan de l'Est com a combatents peshmerga, però mai han tingut una organització autònoma. Actualment no hi ha dones peshmerga actives. Al Kurdistan de l'Est i a l'Iran les HPJ són la primera força autònoma de defensa de les dones.

Qui s'uneix a les HPJ?

Dones de totes les edats s'uneixen a nosaltres, fins i tot les dones casades. Elles no estan condemnades a una vida amb una família a casa com abans. Crec que les dones casades cerquen la llibertat, ja que pateixen l'opressió dins de la família dominada pels homes. Actualment, les dones saben que hi ha un lloc que pot anar quan senten que se les ofega. Hem creat l'esperança entre les dones kurdes. En el passat quan eren víctimes de la violència que s'auto-mal, però ara veiem que van a les muntanyes. Les dones ens veuen com una font d'esperança i com una solució.

Notes de KurdisCat:

* Les Hêzên Jinên Rojhilatê Kurdistanê (HJRK).

** Les Hêzên Rojhilata Kurdistan (HRK).

* *Les Hêzên Parastina Jinê (HPJ) es van fundar el juny de 2.014. 


Plantejaments ideològics de de les HRK (en kurd)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada