dissabte, 17 de gener del 2015

Les YPG/YPJ obren un nou front contra a l'exèrcit sirià a al-Hasakah

 
La fins ara estable, però tensa, situació a al-Hasakah (Kurdistan de Síria) es va trencar ahir a la matinada. Aquesta ciutat i Qamixli, també al cantó sirià de Cizîrê, són les úniques on l'exèrcit regular sirià manté tropes acantonades en una xifra d'uns 6.000 efectius. A més hi ha les milícies auxiliars de l'NDF, que donen suport a al-Àssad.Les NDF el detonant

Precisament ha estat un enfrontament entre les NDF i les Asayish (forces de protecció civil kurdes) el que ha originat el conflicte. Un destacament de les NDF ha ocupat una zona que, segons l'acord entre forces kurdes i sirianes, havia d'estar desmilitaritzat. La provocació s'ha complicat quen el grup de les NDF s'ha aturat a un control de les Asayish i s'han intercanviat trets entre les dues forces. Posteriorment l'exèrcit sirià ha optat per donar suport als milicians de les NDF.

Per la seva part les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) han realitzat una defensa clara de les Asayish. Dels combats posteriors les YPG/YPJ han expulsat els lleialistes d'una posició militar a Tel Hacer (fotos adjuntes d'ANHA). En l'operació s'han capturat una trentena de membres de l'exèrcit d'al-Âssad i les seves armes. També s'ha conquerit un control lleialista a Sebax. Els combats continuen al barri de Mesakin i s'han estès als barris d'al-Hasakah de Muftî i Salihiye.

Qui són les NDF?


Les National Defence Forces (NDF, Forces de Defensa Nacional) són unes milícies creades l’estiu de 2012 i que han revertit l’escenari bèl·lic a la guerra civil siriana. Formades per comitès locals afins al règim però no desprestigiats com les Shabiha. Estan formats per musulmans xiïtes alauites, drusos i cristians són el seu nucli però hi ha força musulmans sunnites. Són uns 60.000.


Tarda moguda
Els combats han continuat la tarda del 17 de gener i una ofensiva combinada de les YPG amb l'ajuda més que notable de la milícia cristiano-assíria de Mawtbo Fulhoyo Suryoyo (Consell Militar Siríac, MFS) s'han fet amb el control del centre policial d'al-Hasakah com demostren les fotografies de @mustefaebdi. A darrera hora de la jornada les YPG i MFS expulsaven també l'exèrcit sirià del principal lloc de control a l'entrada de la ciutat d'al-Hasakah. En els combats moria el cap de l'Exèrcit Àrab Sirià, nom pel que es coneix l'exèrcit regular sirià, Ahmad Yonis. Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans (SOHR) el balanç dels combats fou de 4 soldats morts, un milicià de les YPG i una dona civil.

L'exèrcit sirià està usant foc de morter contra les milícies kurda i assíria. Una situació similar d'escalada s'està vivint a Qamixli on l'exèrcit d'al-Àssad va cometre atrocitats en una repressió salvatge l'any 2004. Si el conflicte pren força a Qamixli les conseqüències poden ser funestes ja que les ferides encara són obertes pel que va passar fa una dècada.
 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada