dijous, 29 de gener del 2015

IS executa diversos peshmerga

 

Davant l'avanç de les forces kurdes a Kobanê, i un dia abans de que la ciutat kurda de Síria fos totalment re conquerida, IS va executar un altre kurd. Sovint l'Islamic State (IS, Estat Islàmic) respon amb execucions arbitràries a les seves derrotes militars.Actualment IS té una trentena de membres de les Forces Peshmerga (les forces armades del Kurdistan autònom de l'Iraq) en les seves mans. Van ser  segrestats a prop de Mossul en l'inici de l'ofensiva a la ciutat fa més de sis mesos. Alguns han estat executats i l'acció mostrada en vídeo, pràctica habitual de l'IS.

El dia 25 va ser assassinat l'oficial Hujam Surchi del poble de Bardasor, al sud-est de la província de Duhok a la regió del Kurdistan. Fou decapitat per un membre de l'IS que ha estat identificat per BasNews en un vídeo difós el diumenge pels islamistes. L'assassí, portava roba kurda tradicional. Segons BasNews és Mofaq Asa'ad Askandar, un membre de la tribu kurda Zebari del Kurdistan iraquià.

BasNews explica que quan l'Estat Islàmic va capturar Mossul, al juny de 2014, Askandar i els seus dos germans van viatjar a la ciutat i es van unir als militants. Anteriorment, eren forners en Bardarash i membres d'un partit islàmic kurd. Durant l'Operació Zumar a l'octubre, les forces peshmerga van matar a un dels germans de Askandar, Halmat.

El segon dels seus germans va morir durant els enfrontaments a la ciutat. Un altre germà d'Askandar pel és greument ferit com a resultat dels bombardeigs de les forces de la coalició liderades pels Estats Units prop de Sinjar. La majoria de kurds són oposats a l'islamisme radical que proposa IS però hi ha una petita minoria radicalitzada que va protagonitzar incidents amb diversos grups gihadistes a la zona del Kurdistan iraquià i sobretot a la regió d'Halabja.


En la mateixa línia que l'assassinat d'Hujam Surchi, l'IS ha fet pública l'imatge de l'assassinat de tres kurds peshmerga més a la ciutat de Mossul. Han estat penjats de cap per avall a un pont de la localitat iraquiana vestits amb la roba taronja copiada de Guantanamo. Tot i que sovint es destaca l'alt preu, innegable, que estan pagant els kurds de Síria amb les YPG/YPJ, cal destacar també el que estan pagant els peshmerga.

Cristina Torrent

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada