diumenge, 18 de gener del 2015

Kobanê rebutja amb contundència les últimes envestides d'un Daesh reforçat

Kobanê, la ciutat kurda que duu ja més de cent dies de lluita a les esquenes, es llevava dilluns per a continuar la seva cita amb la Història. Ho feia amb la relativa calma que ha marcat els últims dies i malgrat una nit marcada per xocs esporàdics amb les forces fonamentalistes de Daesh (nom àrab utilitzat per a referir-se despectivament a l'Estat Islàmic), que veia com els atacs dirigits per la coalició internacional, liderada pels Estats Units, queien del cel per a fer baixar alguns dels seus membres a l'infern.
Mapes de la situació a Kobanê el dies 15 i 18. Font: Chuck Pfarrer @ChuckPfarrer

Carrer a carrer, sembla que les Unitats de Defensa Popular (YPG) i les Unitats de Defensa de les Dones (YPJ), amb la col·laboració dels Peshmerga, l'Exèrcit Sirià Lliure (FSA, per les sigles en anglès) i la coalició internacional, són capaces de recuperar la terra perduda en mans d'ISIS, de manera que "les operacions contra les posicions de la ciutat ocupades pels terroristes" seguien en peu els primers dies de la setmana. Dimarts va ser el torn del Departament de Seguretat, al front nord-est, i del turó Mishtenur, que comença a recuperar el protagonisme perdut al front sud.

En aquests dos mateixos fronts van tenir lloc els principals enfrontaments de dimecres, amb especial intensitat al del sud, concretament als peus del turó Mishtenur, escenari d'una de les operacions llançades per les forces kurdes el dia següent, i a la carretera de Termuk. No va ser fins a "altes hores de la nit", segons informava el comunicat oficial de les YPG, que els terroristes serien finalment "forçats a retirar-se".

L'empenta de les milícies tricolor després d'haver frustrat, una vegada més, els atacs de les forces de negre, els va propulsar amb força al carrer 48, una de les artèries de Kobanê, on, tal i com vam informar a Kurdiscat, van "aconseguir alliberar quatre carrers prèviament ocupats per les forces terroristes", anunciaven les YPG. "D'acord amb el que ha estat verificat pels combatents", seguia el comunicat, "les forces [kurdes] haurien aconseguit fer-se amb una gran quantitat d'armes, accesoris i munició" que els terroristes no havien pogut recollir a temps del camp de batalla.

El dijous a última hora, però, Daesh va llençar un cotxe bomba al front est, fins el moment el front on els terroristes s'han fet més forts, per a posteriorment carregar contra diverses posicions properes, donant lloc a "xocs intensos i directes" amb les forces locals. L'intent de contraofensiva començava. El comunicat de les YPG de divendres avisava, "els terroristes estan duent a terme els seus atacs amb nous reforços i nou armament", i les forces de l'Estat Islàmic (EI) passaven a l'atac en tots els fronts oberts a Kobanê, amb el carrer 48 i el barri de Sukul Hal com a escenaris principials. Almenys vuit membres de les forces kurdes van caure-hi en combat.

L'alta intensitat dels xocs va mantenir-se durant l'inici del cap de setmana, però les milícies locals van ser capaces d'aturar tots els atacs perpetrats per les forces d'Abu Bakr al-Baghdadi contra el barri d'Asayish, el dipòsit d'aigua, el carrer 48, el turó de Mishtenur i la carretera de Termuk, en una situació que les YPG qualificaven de "desesperada" per a trencar les seves línies defensives. Les xifren que deixaven les últimes 24 hores de combat parlaven per sí soles: van morir més de 50 terroristes, la coalició internacional va destruir-los dos tancs, i numeroses armes i munició van ser recollida pels locals, que veien impotents com "set dels seus camarades morien en acció".

Sembla que Kobanê segueix sent una espina clavada en la prepotència de Daesh, que es nega a oblidar la ciutat kurda, atemorits que una derrota aquí s'erigeixi com a exemple per a altres zones assetgades per les seves urpes. Sense dubte seria un cop molt dur per als terroristes, que han demostrat una gran potència i rapidesa a l'hora de desplegar-se per alguns indrets de Síria i, sobretot, d'Iraq, i que de ben segur no volen assumir. Les milícies tricolor, molt ben posicionades, segueixen somiant -cada vegada amb els ulls una mica més oberts- en ser l'Stalingrad modern.
 
Marc Español Escofet
@mespanolescofet


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada