dimecres, 21 de gener del 2015

Els dirigents yezidi i el govern kurd s'oposen a crear un cantó autònom a Sinjar

El debat sobre la possibilitat de crear un cantó autogovernat pels yezidi continua creant divisions. Si el comandant de la principal milícia yezidi, Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal), Qassem Shesho, es va mostrar d'acord amb aquesta possibilitat i una assemblea a Sinjar va aprovar una autogovern el passat 14 de gener altres sectors s'han posat clarament en contra. Un exemple és la delegació de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) que va ser present a l'acte i va confirmar la seva voluntat de que la zona obri una nova etapa diferent a la que vivia abans de l'assalt islamista del 3 d'agost. L'UPK és un dels tres partits principals del Kurdistan iraquià i l portaveu de la delegació, Hussein Darman, ha indicat que la reunió només va formar una "associació" però no va aprovar cap autonomia pels yezidi.


 Mir Tahsin Said Beg(donant la mà al Papa) Baba Sheikh el passat 8 de gener de 2015 al VaticàLa resposta del "príncep", el "papa" i la diputada


La veu més autoritzada de la comunitat yezidi és Mir Tahsin Said Beg (en kurd Mîr Tehsîn Seîd Bed). Nascut l'any 1933 és el cap hereditari de la comunitat yezidi des de la mort del seu pare, també del consell religiós i va gestionar la seva societat yezidi entre 1991 i 2003 coordinat amb el govern kurd de l'Iraq. L'any 2004 va patir un atemptat però va sobreviure i  se'l considera molt pròxim al govern autònom kurd del PDK de Masud Barzani. Mir Tahsin fou rebut a principi de gener pel Papa Francesc com a cap de la delegació yezidi al Vaticà. El cap religiós ha estat molt contundent respecte a la proposta d'un cantó:

"Estarem en contra de qui ens vulgui imposar al poble kurd Yazidi. Sóc conscient de la proposta i ja he dit abans que Sinjar no se separarà de la regió del Kurdistan, es mantindrà sota el lideratge del president de la regió del Kurdistan, Masud Barzani. Ens oposarem fermament a qualsevol que tracti de crear tensions a Sinjar. Els qui tractin de treure Sinjar de la regió del Kurdistan els veurem com a traïdors. Anem a tractar-los com un veritable enemic. L'únic líder del poble yezidi és Barzani, i ell és l'únic que pot prendre decisions per nosaltres i per al nostre futur. Espero que els fundadors del consell del cantó de Sinjar deixen Sinjar aviat i s'oblidin d'aquesta acció perillosa. Han de deixar que la gent descansi sota la protecció de les forces kurdes peshmerga".

Si el Mir és una mena de "príncep" pels yezidi, el Baba Sheikh és considerat el "papa" o cap suprem en termes espirituals. Difícilment s'implica en qüestions polítiques però també ha intervingut en el debat sobre un cantó a Sinjar. El cap espiritual s'ha mostrat absolutament contrari a la creació d'un cantó i ha advertit que la controvèrsia pot provocar un augment del terrorisme i que els yezidi són absolutament fidels al govern kurd de l'Iraq que els defensarà.

L'única diputada yezidi al parlament iraquià, Viyan Dakhil, que ahir rebia els yezidi alliberats per IS a Kirkuk, va respondre a la possibilitat d'un cantó en termes menys clars però també oposats a la proposta: "Malauradament, mentre la majoria del món prova de reconèixer el genocidi contra els yezidi, alguns partits kurds proven de fer més profundes les ferides". Les paraules de Dakhil anirien dirigides al PKK i la seva proposta cantonal.

El govern kurd afirma que s'ha creat tensió política amb la proposta

En una línia similar s'ha expressat el propi Govern  Regional del Kurdistan de l'Iraq en una nota on utilitza termes prou durs: 

"La lluita a Sinjar no ha de ser utilitzada per la política de partits, que fet i fet, podrien causar més tensió política a la regió en lloc de curar les seves ferides. El Govern  Regional del Kurdistan dóna les gràcies als combatents de les Unitats de Protecció del Poble (YPG) que va ajudar als peshmerga quan Estat Islàmic va atacar Sinjar, però rebutgem l'acció recent del PKK, formant una assemblea de l'administració local a Sinjar, que és contraria a la constitució de l'Iraq i les lleis de la regió del Kurdistan Regió. No acceptarem aquesta intervenció en els afers interns de la Regió del Kurdistan".

El comunicat conclou assenyalant que yezidi kurds tenen els seus propis representants en el Govern Regional del Kurdistan i Parlaments iraquians tenen el dret a prendre les seves pròpies decisions.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada