divendres, 16 de gener del 2015

La part kurda convidada a les negociacions sobre Síria de Moscou

Després de que no s'acceptés una delegació kurda a les negociacions sobre Síria que van tenir lloc a Suïssa, ara la situació ha fet un gir. Mikhail Bogdànov, del Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia ha anunciat que les negociacions sobre Síria es duran a terme a Moscou entre els grups de règim i de l'oposició siriana entre 26 a 29 gener. En aquestes converses sí ha estat convidat el principal partit kurd de Síria, el Partit de la Unió Democràtica (Partiya Yekîtiya Democrat, PYD). El govern sirià ha confirmat que assistirà però la Coalició Nacional de Síria amb seu a Istanbul, Khalid Full, d'origen turcman, ha dit que no assistirà a les converses.

Qui és el PYD?

El PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat o Democratic Union Party) actualment és la formació principal del Kurdistan sirià. En realitat es tracta d’una mena de filial del PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) turc. De fet forma part del KCK (Koma Ciwakên Kürdistan, Union of Communities in Kurdistan) a nivell de tot Kurdistan.

El PYD es va fundar l’any 2003. L’any 2010 es va escollir una nova direcció bicèfala amb Salih Muslim (veterà del PKK) i Asya Abdullah; amb ells el partit va prendre una fisonomia més autòctona siriana i optà per una política agressiva amb la resta de partits sirians kurds i els seus flirteigs amb l’oposició àrab al règim. En aquest sentit creà una milícia pròpia, YPG, que es va fer amb el control de les zones kurdes.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada