dilluns, 26 de gener del 2015

Kobanê al 100 % en mans kurdes

L'Estat Islàmic (IS) ha estat expulsat de la ciutat. Així ho han corroborat un dels portaveus de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Polat Cano, l'Observatori Sirià pels Drets Humans (SOHR) o el periodista Jack Shahina (@JackShahine) qui ha acompanyat les tropes kurdes en l'atac a Kaniya Kurdan. En les darreres hores la coalició internacional ha llençat disset bombardeigs sobre la part est de la ciutat facilitant l'avanç de les milícies kurdes.


Ahir quedaven quatre carrers a l'est de la ciutat en mans de l'IS. Les milícies kurdes es feien amb el control de l'escola de Tishreen diumenge 25 de gener a primera hora de la tarda i els membres d'IS es concentraven al sud del turó de Kaniya Kurdan i la benzinera de Darwish en un espai de 300 metres quadrats. Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)*  aconseguien expulsar les darreres unitats fonamentalistes i anunciaven que Kobanê havia estat alliberada. El darrer bastió ocupat per IS era al barri de Muktele on s'avança molt lentament pel foc de morter per part d'IS però sobretot per què en la seva fugida els islamistes han minat la zona.

Caiguts de les YPG (fons groc) i caigudes de les YPJ (fons verd) en el setge de Kobanê 

Les celebracions s'han anat estenent a la pròpia ciutat de Kobanê però també al Kurdistan turc on, a les principals ciutats hi ha hagut focs d'artifici i celebracions espontànies. També a Istanbul on la policia turca està començant a carregar amb violència contra els kurds i turcs que celebren la victòria. Com a curiositat avui fa just 374 anys que la milícia catalana de La Coronela derrotava a l'exèrcit castellà.  

* Les forces peshmerga estan concentrades al sud davant de Mishtenur i les de l'FSA al centre de la població al carrer 48. 

Mapa: @ChuckPfarrer Fotos: ANF i @JackShahine0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada