divendres, 23 de gener del 2015

Creació de 28 comunes a Dirbespiyê (Kurdistan de Síria)

A la zona de Dirbespiyê (al cantó de Cizîrê, Rojava o Kurdistan de Síria) continua la creació de comunes promogudes pel Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM, Moviment per la Societat Democràtica) i l'organització femenina Yekitiya Star.

Entre el 10 i el 22 de gener s'han establert 28 comunes a la zona de les que disset urbanes i dotze a zones rurals (quatre en els pobles de la regió de Sinciqê i set a la regió de Aliyan). L'objectiu és establir setanta comunes en Dirbespiyê (en àrab anomenada al-Darbasiyah). Les comunes van ser establertes mitjançant assemblees en les que centenars de dones kurdes, àrabs i assíries i van crear comitès de treball; en general quatre per comuna. Concretament: Comitè d'Afers Socials, la Comissió d'Economia, Comitè d'Educació i el Comitè de Protecció. Van destacar els comitès de defensa que en alguns casos ja han organitzat una sessió d'entrenament per a auto-defensa amb l'ajuda de Yekîneyên Parastinê yên Jinê ( YPJ, Unitats de Defensa de Dones). També han començat a actuar els comitès d'educació amb una sessió per educació ideològica i política.

Aquesta nova fase de creació de comunes s'afegeix a les de la creació de les mateixes a la ciutat de Qamixli (cantó de Cizîrê) com la comuna femenina al barri de Hilêliyê. La Comuna Sehîd Sultan (Màrtir Sultan) va ser impulsada per l'Unió de Dones de Rojava el desembre. S'hi van establir comitès de defensa, educació, finances i reconciliació. A Qamixli es van establir cinc comunes a finals d'any amb la participació de desenes de dones. Raniya Salih, una membre de Yekîtiya Star, va assenyalar que volien unir a la lluita de les dones, donar-les una oportunitat per a governar-se a si mateixes i resoldre els seus problemes a seu propi compte. Cal destacar que no només hi van participar dones kurdes sinó que foren escollides dues dones àrabs en el Consell.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada