dimecres, 19 de juliol del 2017

Declaració final, íntegra, del seminari sobre el Congrés Nacional del Kurdistan


El país i el poble del Kurdistan ha quedat dividit en quatre parts com a conseqüència dels tractats Sykes-Picot i Lausanne. El poble kurd ha lliurat una contínua lluita per la llibertat des d'aquesta fragmentació fins a l'actualitat. Com a conseqüència d'aquesta lluita, s'han aconseguit grans guanys en totes les parts. La vigent de Tercera Guerra Mundial a l'Orient Mitjà ha creat una oportunitat perquè la nostra gent finalitzi aquests guanys i planteja perills greus.

EL GREU PERILL ÉS LA FRAGMENTACIÓ POLÍTICA

El sistema colonialista que nega i assimila els kurds està experimentant el seu moment més feble des de la seva creació. La majoria de les potències internacionals estan ara a favor de canviar aquest status quo, que també genera més mal que avantatges per a ells. Això representa grans oportunitats perquè els kurds aconsegueixin el seu alliberament. Però, malgrat totes les debilitats i inconsistències, els poders colonialistes s'oposen als kurds per aconseguir un estatus i mostren una gran resistència al canvi a causa d'això. Amb aquesta finalitat, formen aliances anti kurdes i fan grans concessions als poders internacionals a canvi que no siguin partidaris dels kurds. I això suposa un greu perill per als kurds. Les aliances anti kurdes dels colonialistes i les polítiques incongruents dels poders internacionals són perilloses per als kurds. Però el veritable perill dels kurds és la fragmentació política dels propis kurds. Si els kurds poden superar aquesta fragmentació i aconseguir la seva unitat nacional, alhora eliminaran les amenaces i els perills, i aconseguiran l'estat que desitgen en cada part, donant lloc a la seva llibertat.LES DECISIONS

1- Tots els partits polítics, representants d'institucions i persones  que van participar en el seminari van presentar les seves opinions sobre la necessitat i l'obligació de la unitat nacional, i van expressar la seva voluntat de satisfer totes les responsabilitats que els afecten sobre aquest tema.

2- Tots els participants del taller han arribat a la conclusió que els esforços no haurien de limitar-se al taller de la Unitat Nacional, i que continuaran sense acabar fins que es realitzi el congrés nacional.

3- Prenent lliçons de les deficiències en el mètode en els esforços anteriors, es prenen mesures decidides cap a l'objectiu i s'aconseguirà una àmplia base de discussions i resolucions que s'ha assumit com un mètode.

4- Es va decidir donar un segon pas per debatre els principis i mètodes fonamentals de la Unitat Nacional i aconseguir un resultat després del taller.

5- Els principis i mètodes de la Unitat Nacional són el tema clau per assolir la Unitat Nacional. Per a això, el tema ha de ser discutit per partits polítics i intel·lectuals, escriptors, acadèmics, artistes, acadèmics religiosos, líders d'opinió i dones de la nostra societat d'una manera ràpida però àmplia. Per això, el nostre taller ha decidit dur a terme esforços més rics al Kurdistan del Nord, a Rojava, a Europa, al Kurdistan oriental i al Kurdistan del Sud. Els resultats que sorgeixin de les parts, relatives als principis i mètodes es tractaran en un altre seminari amb la participació de totes parts i Europa i, per tant, es completarà la segona fase.

6- El nostre seminari considera que està ara en un principi en la primera fase perquè totes les parts participin en els esforços de la unitat nacional. A aquest efecte, s'ha decidit continuar amb els esforços perquè totes les parts, ja siguin participantss en la primera fase o no, participin en la segona fase. Els esforços de la unitat nacional es duran a terme fins al final amb l'objectiu d'estar oberts a participar en totes les parts.

7- S'ha decidit que el KNK lideri i organitzi la segona fase. S'ha decidit que el KNK rebrà un ampli suport de diversos cercles a mesura que realitzen aquests esforços en totes les parts.

8- Després d'arribar a un consens sobre els principis i els mètodes a seguir, arribarà el moment de la tercera fase. Abans de llançar aquesta fase, hi haurà com a objectiu establir una comissió per a convocar al Congrés Nacional. Aquest comitè serà, sens dubte, establert amb la participació de representants de tots els partits polítics i d'alguns individus.

9- Com a constituents del seminari, saludem els presos polítics i recolzem la seva lluita. També recolzem la lluita per la llibertat de les dones kurdes. Creiem que totes les parts que van participar en el seminari han de prendre el mètode de diàleg i discussió com a base per al desenvolupament de la democràcia. Tots haurien de participar activament en accions que els kurds prenguin contra el colonialisme a tot arreu.

10- Les visions i propostes de la comissió que formen les dones kurdes per a la unitat nacional s'han d'incorporar als esforços de la Unitat Nacional i les dones han de participar de manera ferma i activa en els esforços de la unitat nacional en el futur.

11- El referèndum al Kurdistan del Sud s'ha de dur a terme amb la participació de tots els poders polítics que hi ha dins dels límits del marc legítim.

12- Els participants del seminari han demanat a partits i poders polítics a l'est (Rojhilat) del Kurdistan que iniciïn un esforç conjunt per aconseguir la llibertat i els drets del poble kurd. No hi ha dubte que els poders kurds s'aproximaran a la lluita per la llibertat i seran un cop per aturar a les execucions, detencions i les polítiques inhumanes i invasores imposades a la població civil, especialment a la República Islàmica de l'Iran.

13- Els participants del taller han assumit l'atac de l'estat turc contra Efrîn i Rojava com un atac contra ells mateixos i n'han demanat suport. Els participants també demanen la reconstrucció de Shengal.

14- El seminari ha posat èmfasi en la necessitat de mantenir els fonaments del respecte als pobles, les religions, les sectes i altres diferències que conviuen els pobles kurds. Considerem que això és el llevat que crearà la societat democràtica, sana i humana / moral, que garantirà una vida amigable i secular.

CONVOCATÒRIA PER A PARTS QUE NO PARTICIPEN EN EL TALLER NACIONAL DE LA UNITAT

No hi ha dubte que les discussions que vam tenir i la resolució a la que vam arribar amb participació de partits polítics, intel·lectuals, escriptors, acadèmics i totes les altres forces socials i persones tenen un significat històric. Tota la nostra societat està seguint aquest esforç amb gran interès. Per a això, en el pròxim període, tots tenim més responsabilitat, per això demanem a tots els grups i persones polítiques i socials que participin fortament en la segona fase dels esforços i que els recolzin. Declarem que aquests esforços estan oberts a la participació de tots fins al final, i convida als partits polítics que no han estat aquí amb nosaltres per participar en els futurs esforços ".

El seminari va realitzar-se a Sulaymaniyya (Kurdistan del Sud), els dies 15 i 16 de juliol de 2017.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada